REKLAMI GEÇ

Gündüzleri çalışıyor, geceleri diyalizi kendisi uyguluyor

Gündüzleri çalışıyor, geceleri diyalizi kendisi uyguluyor

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2015 yılında başlatılan Evde Hemodiyaliz Uygulaması’ndan yararlanan 4 yıllık diyaliz hastası İlyas Kamil Ata, aldığı hemodiyaliz eğitimi sayesinde gündüz işyerinde çalışıyor, gece evde diyalizini uygulayabiliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Aralık 2016 Pazartesi, 10:42

Tansiyonunu ölçüyor. İğnesini yapıyor, diyaliz hemşiresi gibi tüm işlemlerini kendisi gerçekleştiriyor. İlyas Kamil Ata 32 yaşında 4 yıllık diyaliz hastası. Kızılay Kan Merkezi’ne kan vermeye gittiğinde kan değerlerinin düşük olduğunu öğrenen ve vakit kaybetmeden hastaneye giderek tahlillerini yaptıran İlyas Kamil LMata’ya böbreğinin yüzde 25 çalıştığı ve diyaliz tedavisi görmesi gerektiği söylendi.

Diyaliz hastalığı teşhisinden sonra 3,5 yıl periton diyaliz tedavisi gören İlyas Kamil Ata Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ndeki Ev Hemodiyalizi eğitimi almaya başladı. 3 aylık eğitimden sonra Ev Hemodiyalizini uygulamaya başlayan Ata, yaşam kalitesini düşürmeden, kendi tedavisini kendisi yapmaya başladı.

GÜNDÜZLERİ ÇALIŞIYORUM, GECE DİYALİZİMİ UYGULUYORUM
Diyaliz hastalığının çalışma hayatını, sosyal yaşantısını etkilemediğini söyleyen İlyas Kamil Ata, “Gündüzleri çalışıp geceleri diyalize girdiğim için hayatımı kimseye bağlı kalmadan sürdürebiliyorum. Yine sosyal yaşantımda arkadaşlarıma vakit ayırabiliyorum, sinemaya, bowlinge gidebiliyorum. Hiçbir sosyal aktiviteden geri kalmıyorum. Tatil ve seyahat esnasında da gitmiş olduğum yerlerde diyaliz merkezlerine girebiliyorum. Bu konuda sıkıntı yaşamadığımız için her türlü gezi ve sosyal faaliyetlerden de geri kalmamış oluyoruz. Ev hemodiyalizi sayesinde hayat standardımız ve yaşam kalitemiz yükseliyor. Diyaliz hastalarına daha rahat bir yaşam için ev hemodiyalizini tavsiye ediyorum” dedi.

DİYALİZ HASTALARINI EV HEMODİYALİZİNE BEKLİYORUZ
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk ise, Türkiye Kamu Hastaneleri’ne bağlı devlet hastaneleri arasında ilk kez Denizli’de başlatılan Evde Hemodiyaliz uygulamasından bir yılın sonunda 7 hastanın yararlanmaya başladığını söyledi.

Evde Hemodiyaliz uygulamasının zorlu bir süreç olduğunu 3 aylık eğitimden sonra başarılı olan hastaların bu uygulamadan yararlanabileceğini aktaran Öztürk, “Hastalarımızın uzun ve kaliteli yaşamalarını sağlamak, verilen diyaliz hizmetlerinde kaliteyi arttırmak amacıyla planladığımız ‘Evde Hemodiyaliz Uygulamamız sonucunda şuanda 7 hastaya ulaşmış bulunmaktayız. Bu hastalarımız evde diyalizlerini gerçekleştirirken biz yine onları yalnız bırakmıyoruz. Hastalarımız ayda bir kez diyaliz merkezine gelerek kan tetkiklerini yaptırıyor ve sonuçlarını nefroloji uzmanımız değerlendiriyor. Yine diyaliz hemşiremiz ve diyaliz teknisyenimiz üç ayda bir bu hastalarımızı evlerinde ziyaret ederek kontrollerini gerçekleştiriyor. Görüldüğü gibi ev hemodiyalizinde zaman kısıtlaması olmadan gece ya da gündüz hastalarımız aldığı eğitimle diyaliz işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Ev Hemodiyalizinden yararlanmak için diyaliz hastalarını Diyaliz Merkezimize bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı