REKLAMI GEÇ

Hemoroid’in belirtileri ve tedavisi

Hemoroid’in belirtileri ve tedavisi

Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. İlknur Turan hemoroid (basur) hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Eylül 2017 Perşembe, 14:40

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidin özellikle toplardamarlara olan basıncın artmasından dolayı bu dokuda şişme ve aşağı sarkma oluşturduğunu, böylece kanama, ağrı ve ele gelen meme şeklinde hastalardan şikâyet geldiğini söyleyen Op. Dr. İlknur Turan en önemli ve en sık görülen nedeninin kabızlık olduğunu söyledi.

Turan şöyle devam etti, “Kabızlıktan kastımız 3 günü aşan ve zorlanarak dışkılama yapmaktır. Kabızlıkta hemoroid dokusunun aşağı doğru zorlanarak itilmesi ve sert gaita, bu dokunun şişmesine ve aşağı doğru sarkmasına neden olur. Kabızlığın en sık nedeni de yanlış beslenmedir. 15-20 dakikadan uzun süre tuvalette kalma ve kadınlarda gebelik döneminde bebeğin toplardamara olan basınçdan dolayı hemoroid görülebilir” dedi.

BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ NELERDİR?
Hemoroid hastalığının 4 evrede incelendiğini belirten Op. Dr. İlknur Turan; “1.Evrede ele gelen meme yoktur, hastalarda tuvaletle birlikte özellikle ıkınıldığında kanama ve ağrı şikâyeti mevcuttur. Bu hastaların tedavisinde beslenme önerileri ve medikal tedavileri daha sık kullanırız. 2.Evrede hastalarda ıkınma sırasında makattan dışarıya çıkan meme dışkılama bittikten sonra içeriye girer hastalarda ağrı ve kanama şikâyetleri bulunabilir. Bu hastalarda medikal tedavi beslenme önerileri ve bazı hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.3. Evrede tuvalet yaptıktan sonra makattan dışarıya çıkan memeler elle veya beklemekle içeriye girer. Bu hastalarda ön planda olan cerrahi tedavidir, cerrahi istemeyen hastalarda ve cerrahi öncesi dönemde medikal tedavi uygulanır. 4. Evrede makattan dışındaki memeler içeriye itilemez sürekli dışarıda kalır bu memelerin oluşturduğu ağrı ve kanama daha fazladır ülserler de oluşabilir, uzun süre bu evrede tedavi almamış hastalarda makat kaslarında yetmezlik de meydana gelebilir. Bu hastalarda tedavi cerrahidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı