Göğüs ağrısı ve yüksek ateşi ihmal etmeyin!

Gribal enfeksiyon yayılmaya devam ederken, vatandaşlara “nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi şikayetleri ihmal etmeyin” uyarısı yapıldı.
/ DENİZLİHABER / 8 Ocak 2014 Çarşamba, 15:00
Denizli Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Demirciler, gribal vakaların son günlerde ülkemizde ve Denizli’de yaygın olarak görüldüğünü, mevsimsel ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan gribin genellikle soğuk algınlığı ile karıştırıldığını belirtti.
Gribin ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, bazen kusma ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıktığına anlatan Demirciler, “Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir” dedi.
ALINACAK ÖNLEMLER
Gribin kış aylarında yaygın görülen mevsimsel bir hastalık olduğunu kaydeden Demirciler, grip virüsünün H3N2 tipinin ülkemiz ve Avrupa genelinde daha çok görüldüğünü ifade eden Demirciler, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.
Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.
Hastayken, diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır.
Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır.
RİSK GRUPLARI
Denizli Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Demirciler, sağlık çalışanlarının, 65 yaş ve üzerindekilerin, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalanların, şeker, astım, kronik akciğer ve kalp-damar sistemi ile böbrek yetmezliği, kan hastalığı olanların 6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların gribal enfeksiyonlarda risk grubunu oluşturduğuna dikkati çekti.
NE YAPILMALI?
Grip başladıktan sonra belirtilerin iyi izlenmesi gerektiği uyarısında bulunan Demirciler, ”Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Antibiyotikler gribi tedavi etmez. Bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalıdır” diye konuştu.