Vatandaştan empati istedi

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Kasım Çetin, sağlıkta şiddet olayının ancak empati ile çözümlenebileceğini söyledi. Dr. Çetin,”Bu şiddet olaylarının yaşanmaması için tüm halkımızdan kendilerini sağlık çalışanlarımızın yerine koymalarını, empati yapmalarını rica ediyorum” dedi.
/ DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2013 Çarşamba, 11:00
Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzman Doktor Kasım Çetin, geçen cumartesi günü Denizli Devlet Hastanesi’nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Özer’in bir hasta yakını tarafından dövülmesini kınadı.
Sağlık çalışanlarına karşı yöneltilen şiddetin, diğer meslek gruplarından daha yüksek oranda gerçekleştiğine dikkati çeken Uzman Dr. Kasım Çetin, “Sağlık kurumlarında yaşanan bu olayların tüm sağlık çalışanlarını derinden üzüyor ve endişelendiriyor. Denizli’de sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları hukuksal alanda takip ediyoruz. Daha önce Çivril Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, hastanenin acil servisinde sağlık personeline hakaret eden sanık hakkında, yapılan yargılama sonucunda 7 bin 600 TL adli para cezasına hükmedilmiştir. Yine Denizli 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada verilen kararda, Denizli Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktora karşı hakaret suçunu işleyen sanığa 10 ay hapis cezası verilmiştir. Bu davanın da takipçisi olacağız” dedi.
Genel Sekreter Uzman Dr. Çetin, “Bu şiddet olaylarının yaşanmaması için tüm halkımızdan kendilerini sağlık çalışanlarımızın yerine koymalarını, empati yapmalarını rica ediyorum” diye konuştu.
NELER YAŞANMIŞTI?
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Özer, geçen cumartesi günü, yolda, daha önce tartıştığı bir hasta yakınının saldırısına uğradı. Özer’in yumruk darbeleriyle patlayan dudağına 5 dikiş atılırken, vücudunda morluklar oluştu. Doktor Özer’e 10 gün iş göremez raporu verildi. Olayın ardından polis tarafından gözaltına alınan ve özel güvenlik görevlisi olduğu öğrenilen Ö.E. (27), sevk edildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Yorumlar
oncelikle doktorlar ıcın konusmam gereklı kı acil servis icin siz 1 gunde denizli devlet hastanesinin sadece acil servisinde kac hastanın muayene edildigini biliyormusunuz? ortalama gunde en az 500-1000 kısı kı hafta sonları daha da cok pekı bır doktorun sıradakı hastaları bekletmemek ıcın acelece ve gunaydın hosgeldın demeden dırek neyınız var demesı bence gayet normal. Hadi bunu gecelim başı ağrıyanın dahi benı nıcın bekletıyorsunuz dedıgını ve tartıstıgını neyınız var dıye sorulunca sen doktormusun yada hemsıremısın dedıgını lutfen beyfendı hanım efendı sıranız gelınce gelın dedıgınızde arkadasım sıra hıc ılerlemıyorkı hastam ölecek deyip yada ilaç yazdıracm hemen gırıp cıkarım dedıgını? Okumus yada okumamıs farketmeden tehditler savurup hakaretler ettigini benım vergimle maasını alıyorsun dedıgını? bunlar empati mi? O vergiyi bende veriyorum doktorum yada personelim diye bedava da bakılmıyorum ki bende paramı odeyerek tedavimi oluyorum? Bıraz daha ılımlı olması gereken nedense hep calısan personel doktor hemsıre oluyor kabullenıyoruz. Ama ne kadar hasta yakını sınırlı agresıf olsada ılımlı yaklasımları ınsanın azalıyor zamanla ve unutulmamalı kı bızlerde ınsanız
Sanayide arabanı tamir ettiriyorsun. her seferinde bir problem çıkıyor. eve elektrikci, sucu çağırıyorsun defalarca ekiyor yada düzgün yapmıyor.Bir yerden elektronik eşya alıyorsun bozuk çıkıyor.Ama bunlar oldu diye kimseyi dövmüyorsun. Ama sağlık önemli dimi. Söz konusu insan sağlığı. O zaman bu kadar önemli bir işi yapan Hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza saygı duymaya mecbursun. Elbette hatalı davranışlar olabilir ama sen şiddetle bunu çözemezsin. Zaten buna hakkında yok. Bu şiddet olayını normal görmek ve vardır bir sebebi demek anormaldir. Böyle düşünen kişilere Yaptıkları işle ilgili bir hata yaptıklarında güzel bir dayak atacaksın önce Sonra soracaksın kim haklı diye? birde senin ekmeğini ben veriyorum döverim tabi diyeceksin. Empati böyle olur. Empatiyle sempatiyi karıştırmayın. hekimlerden beklenti doğru tedavi olmalıdır. Güleryüzlü anlayışlı olması tabiki iyi olur. Ama Sen herzaman gülüyormusun? İllaki sana şirinlik şebeklik yapamaz.
ey insan kendisi devlet memuru olunca vantaşa uzaylı muamelesi yapan. bu işte haksızlık var bence sorun bu işçi maaşı kaç ekmek memur maaşı kaç ekmek sen ona bak…
bende empati yapayım biraz…
günlerden pazar, güzel bir bahar sabahı, bir teyze düşmüş kolunu burkmus devlet hastanesi acile gelmiş, doktorumuz röntgen istemiş ama teyzemin sağ kolu incinmiş biz sol koldan röntgen girişi yaptırıyoruz, sebebi sistemsel hata(!) neyse hatayı düzeltelim diye 2 saate yakın süre bekletiyoruz tabi yakınları kızıyor duruma ve diyorlarki ya kardeşim sıradan bir vakada bu kadar beklettiniz ya acil bir durum olsaydı? sağlık personeli olarak o güzelim kahvaltı masamdan kalkıyorum ve diyorum ki kardeşim bekleyeceksin sistemsel sorun, siz insanmısınız, sizi tedavi edende suç siyoruz ve hasta yakını ile tartışıyoruz. hasta yakını doğal olarak bizi hasta haklarına şikayet ediyor, savunmamız mı o da söyle ; efendim daha önceki hizmetlerimizde göz önüne laınırsa ve o gunkü yoğun tempodan (kahvaltımızdan) kaynaklanabilir kasti bir durum yoktur. hasta yakını biz personele hakaret ettiğinden suçlu bulunur.
şimdi gelelim sonuca biz personel olarak hastaya gereken değeri veriyormuyuz ki empati yapalım diyorsunuz???? yukardaki olay gerçektir ve dosyası başbakanlığa kaadr gönderilmiştir. o yüzden kimse kahvaltısını bozdu diye hastaya hakeret etmeden oturup 2 kere düşünsün. bence bu olayda da vardır bişeyler. başına gelen bilir.
empatici arkadaşlar olayı incelemiş, araştırmış. Usanmadan yılmadan uzun uzun yazmış, empatinin herkes için gerekli olduğunu tesbit etmiş. kıssadan hisse işte bizimkisi ya ;göğsü kınalı serçe kuşu vardır, ufacık… gök gürleyince yere yatar da ayaklarını havaya kaldırırmış.
“neden böyle yapıyorsun?” diye sormuşlar.
“bu kadar mahlukat var yerde. olur da gök yıkılıverirse, dayak olmak için ayaklarımı kaldırıyorum.” demiş.
böyle dermiş bir yandan da titrermiş gök gürlerken.
“korkumdan” dermiş “kırk kantar yağım eriyor.”
“be” demişler “senin kendin yoksun beş dirhem, nereden oluyor da kırk kantar yağın eriyor?”
“a! âlemin kendine göre dirhemi, kantarı var” demiş serçecik “siz ne anlarsınız?” Bir Kusur ettikse affola.
Bir vatandaş olarak empati yapıyorum…Onca sene çeşitli eğitimler alıyorum..Bu aldığım tıbbi eğitimlerin yanında hocalarım bana mesleği sevmem gerektiğini,uykusuz geceler geçirebileceğimi,çocuğunun tedavisi için sadece bana medet bağlamış , morali psikolojisi bozuk kişiler olabileceğini bu sebeple de her zaman hayatımı insanlık yolunda adayacağımın bilincinde olmam gerektiğini söylemişlerdi.Hatta bu konuda hipokrat yemini de etmiştim..Ancak can çok tatlıdır..Eşekten düşenin halini sadece eşşekten düşen anlar hesabı kendimi hastaların ve yakınlarının yerine koyunca ona göre hareket edip,ona göre konuşunca jest ve mimiklerimle hal ve edamla…Bir problem çıkmıyor.Dayak yemiyorum.Ancak şöyle bir gerçekte var..Gittiğim sağlık ocağındaki doktor sıramatiği açık bırakmış,saatlerce dışarıda sıra bekleyen kişiler varken içeride muhabbet etmekte hasta bakmamaktadır.Hatta borsa oynamaktadır.Bu doktorda empati yapmalıdır.Dışarıdaki hastalar ne hissediyor diye..Hatta hastanenin acil servisinde gece bize bakması gereken doktor,hemşire ve sağlık görevlileri gece olaya müdahale edip hemen uyumanın,boş bir yatak bulmanın derdine düşüyorlar.Oysa ki oradaki hastanın ve hasta yakınlarının canı yanmakta ellerinden doktorun yapacağından başka bir şey gelememektedir.Bu kişilerin sorularına da kişinin şekline şemaline göre cevap verildiğini de görmekteyim.Kültürlü,eğitimli ve ekonomik gücüm yerinde olduğu için neyi ne zaman söyleyeceğimi biliyorum.Bu yüzden de hastanelerde bir problem yaşamadım.Ancak gördüğüm kadarıyla halk arasında cahil dediğimiz ancak cahil olsa da insan olan kişilerin sorularına verilen cevaplar ve ifadeler de sertleşebilmektedir.Vicdan bu mudur? Bunları da gördüm..Hem doktorun ,hem de hasta ve yakınlarının yerine kendimi koyup empati yapınca söylecek çok şeyler var..Özel hastaneler ve merkezler dışındaki doktorların veya sağlık görevlilerinin malesef bir hoş geldiniz.Geçmiş olsun şeklinde bir karşılamasını görememekteyim..İyi günler kolay gelsin doktor bey cümlesine cevap olarak sadece neyin var ? otur..derken doktor hoşgeldin,iyi günler demesini unutmuş mudur?yoksa bu cevap doktorluk raconu yada alışkanlık mıdır?Bu durumda da empati yapmalı mıyız?
Kimse kimsenin kölesi değildir.Kimse de köle muamelesi görmeyi de hakketmiyor zaten.İster doktor ister hasta olsun.Sadece doktorluk olarak demiyorum.Ama İnsan sevdiği mesleği yapmalı.Mesleğini sevmeli ki eline batan dikenleri görmemeli,hissetmemeli,gülün kokusunu alabilmeli ki mutlu olsun..Uyku problemin varsa,uyku tatlı geliyorsa olma doktor..Borsa oynayacaksan olma doktor..İnternette oyun oynayacaksan da olma doktor..Çünkü sen doktor olmadığın zaman ,o okulda okumadığın zaman senin yerine bu işi severek yapacak,eziyetine katlanacak,mutlu olacak,mutlu edecek bir sürü doktor ve doktor adayları olacak..Eminim onlarda insanlara çoğu doktorun şimdi davrandığı gibi insan gibi davracak , hoşgeldiniz,kusura bakmayın bekletmek zorunda kaldım diyecek,kendini hasta ve yakını yerine koyacak..Bu işi sadece para kazanılacak meslek olarak görmeyecek ve böylelikle nadir olsada görülen,karşı çıktığımız doktora sağlık çalışanına gelen şiddet olayları da hiç görülemeyecektir..Empati güzel şey ..Vatandaşa empati..Polise,öğretmene,sağlıkçıya,doktora,emekçiye,işçiye,emekliye empati…
Doktorluk yeryüzündeki en önemli mesleklerden biridir. İnsan sağlığının korunabilmesi için önlemler alan, rahatsızlıklara bir teshiş koyan, tıbbi ve cerrahi müdahaleler yapıp insanların tedavisini yapan kişilerdir.Bazı vatandaşlar öylr laflar ediyorlarki öyle isteklerde bulunuyorlar ki sanki doktorlar onların kölesi onların yap dediğini yapacak olmaz dediklerini yapmayacaklar. hastalara baktığı için maaş alıyor demek ne demek maaşından sana ne ? maaş : Türkiye’de memurlara üretim sürecine katılmaları karşılığında belli sürelerde yapılan ödemedir. ekmek parasıdır.DOKTORUNDA İNSAN OLDUĞU UNUTULMAMALI. KİMSENİN PARASINDA MAAŞINDA GÖZÜNÜZ OLMASIN BÖYLE BİR HAKKINIZ YOK.
öncelikle bir sağlık çalışanının saldırıya uğramış olması çok üzücü kötü bir olay. günde kaç hastaya bakıyorlar. ama bazı doktorlar öyle laflar ediyorki hastalara sanki onlar üçüncü dünya ülkesi vatandaşı. karşılıklı saygı olmalı. nasıl doktor saygı görmek istiyorsa hastanın da insan olduğunu unutmamalıdır. çünkü hastalara baktığı için maaş alıyor. hakaret etme hakkı yok