REKLAMI GEÇ

Motosiklet ambulanslar göreve başladı

Motosiklet ambulanslar göreve başladı

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan 2 adet Motosiklet Ambulans, turizm sezonunun başlamasıyla göreve başladı. Ambulanslardan birisi merkezde, diğeri ise Pamukkale’de görev yapacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2019 Perşembe, 17:48

Sağlık Bakanlığı tarafından 2009 yılında uygula yılında turistlik bölgelerde ve çoklu yaralanmalı kazalarda, karayolunun kapandığı ve araçların ilerleyemediği durumlarda kara ambulansın ulaşımının zor olduğu anlarda kullanılmak üzere planlanarak hizmete sokulan Motosiklet ambulanslar göreve başladı.

Biri Pamukkale Travertenleri’nde diğeri ise merkezde olmak üzere iki Motosiklet ambulans, Paramedik ve Acil Tıp Teknisyenleri’nden oluşan 20 kişilik ekiple Mayıs ayında itibaren Ekim ayının sonuna kadar hizmet verecek.

Motorize Ekip Sorumlusu Galip Özkan Çakmakcı da özel donanımlı motosiklet ambulanslarda sedye hariç bir ambulansta bulunması gereken tüm tıbbi ekipman ve malzemelerin bulunduğunu söyledi. Çakmakcı; “112 Kontrol Komuta Merkezi’ne gelen çağrılar sağlık birimi tarafından değerlendirilerek aciliyet ve ulaşılabilirlik durumuna göre çağrı bize gelmekte. Çağrı sonucunda olay yerine motosiklet ambulansla iki kişi giderek, hastanın durumuna göre kara ambulansı gelinceye kadar ilk müdahaleyi yapıyoruz. Motosiklet ambulanslarımızda kalbi duran bir hastanın elektroşokla yeniden canlandırılabilmesini sağlayacak cihaz, solunumu duran bir hastanın desteklenebileceği ventilatör, kırık ve travmalarda kullanılacak boyunluk ve atel, yanıklarda kullanılacak setler, acil tıbbi müdahalenin yapılabilmesini sağlayan ilaç, serum ve her türlü cihazımız bulunmaktadır” dedi.

Acil vakalarda zamanla yarıştıklarını, beyin ölümünün 4-6 dakika içinde başladığı düşünüldüğünde motosiklet ambulansların çok kısa bir sürede olay yerine ulaşıp beyin ölümü gerçekleşmeden kişiyi hayata döndürdüğünü de söyleyen Çakmakçı; “Motosiklet ambulanslar vakaya ulaşarak ilk müdahalenin anında gerçekleştirilmesi için önemli bir fırsattır. 2018 yılında Pamukkale Travertenleri bölgesinde 2 kişinin suda boğulması sonucu o bölgede görevli motorize ambulansımız 3 dakikanın altında olay yerine ulaşmış ve gerekli (suni solunum, kalp masajı) ileri yaşam desteği protokollerini uygulanarak hastaların yaşamaları sağlanmıştır. Bunun yanı sıra 6 kişide de kalp durması sonucu kalp masajı (CPR) işlemiyle ambulans gelinceye kadar hastalara hemen müdahale ederek verdikleri yaşam savaşını kazanmalarına vesile olmuştur. Hayat kurtarmada saniyelerin bile önemli olduğunu trafikte araç kullanan sürücüler de unutmasın ve trafik güvenliğini bozmayacak şekilde bizlere yol vererek bir hayatın yaşama tutunmasına destek versinler” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı