PAÜ kadavra arıyor

Pamukkale Üniversitesi’nden “Cesedinizi bağışlayın, kadavra olarak kullanalım” çağrısı yapıldı. Anatomi Haftası dolayısıyla açıklama yapan PAÜ Hastaneleri Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz Akdoğan, “Tıp fakülteleri arttıkça, kadavra bulmak zorlaşıyor. Bu nedenle kadavra bağışında bulunulmasını bekliyoruz” dedi. İl Müftüsü Veysel Çakı da, “Hayat kurtaracak doktorların yetiştirilmesi için başka çare yoksa, kişinin rızası da sağlığında alınmışsa, dinen bir sakınca yoktur” dedi.
/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2013 Salı, 10:56
Türkiye’de Tıp Fakültesi sayısının giderek artması Tıp öğrencilerinin yetiştirilmesi için son derece önem taşıyan kadavra sıkıntısını da beraberinde getirdi. İlki 2012 yılında düzenlenen “24–31 Ekim Ulusal Anatomi Haftası” etkinlikleri ile gönüllülük esasına göre bedenini kadavra olarak bağışlama konusunda bir kampanya başlatıldı.
“BEDENİNİZİ BAĞIŞLAYIN!”
PAÜ Hastanesi Anatomi AD.Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz Akdoğan hafta nedeniyle yaptığı açıklamada kadavranın tıp eğitimi için büyük önem taşıdığını belirterek, çağrıda bulundu. Akdoğan, “Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir. Günümüzde yeni ameliyat teknikleri geliştirilmesi için planlanan kadavra çalışmaları da oldukça önem kazanmıştır. Bütün bunların dışında teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi sonucunda cerrahi girişimlerde kullanılan endoskopik aletler rutine girmiştir. Bu nedenle Tıp Fakültesi öğrencilerinin ve asistanlarının eğitiminde kadavra temini çok önem taşımaktadır. Türkiye’de her geçen yıl tıp fakültesi ve öğrenci kontenjanları artmaktadır. Tıp Fakültelerimiz içerisinde tıp eğitiminde kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakültemiz bulunmamaktadır. Tıp fakültelerinin içerisinde 20 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da çoktur. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin “Temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de “Kadavra Eğitimi” şarttır” dedi.
MÜFTÜ: DİNEN SAKINCA YOK
Denizli Müftüsü Veysel Çakı da, kadavra bağışının, eğer başka bir çare yoksa dinen bir sakıncası olmadığını söyledi. Çakı, “İnsan hayatı çok önemlidir. Hayat kurtaracak doktorların yetişmesi için eğer kadavra üzerinde çalışmalarından başka çare yoksa, diğer bir ifadeyle kadavra tıp eğitimi için tek çare ise, kişi hayatta iken rızası alınmak şartıyla bedeni kadavra olarak kullanılabilir. Çünkü bizim dinimiz, insan hayatına, insan bedenine, hem sağ iken hem de ölü iken değer atfeder. Öldükten sonra insan bedeni de mükerremdir. Bu nedenle, tıp eğitimned başka çarenin olmaması ve kişinin yaşarken rızasının anılmış olması son derece önemlidir. Bu şartlar çerçevesinde olmak koşuluyla, rıza ile bağışlanan bedenin kadavra olarak kullanımsında dinen sakınca yoktur” dedi.
KADAVRA BAĞIŞI NASIL YAPILIYOR?
Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından temin edilebilir. Bedenini bağışlayacak olan gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaat edebilirler. Ancak burada unutulmaması gereken nokta kişi hayattayken kendi bedenini bağışlasa bile, hayatını kaybettiğinde birinci dereceden bir yakını kabul etmezse bedeninin kadavra çalışmalarında kullanılamayacağı konusu. Onun için birinci derece yakınlarının da bu konuya olumlu bakması büyük önem taşıyor.