REKLAMI GEÇ

Menopoz 47-49 yaşları arasında ortaya çıkıyor

Menopoz 47-49 yaşları arasında ortaya çıkıyor

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özer Öztekin, Türkiye’de menopoza girme yaşının 47 ile 49 yaş olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Ekim 2012 Salı, 15:30

Dünyada bu yaş ortalamasının 50 ile 52 arasında değiştiğini kaydeden Öztekin, “Menopoza geçiş ve menopoz sonrası dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için tüm bayanların yılda bir defa doktora gitmeleri gerekir. 40 yaşından sonra meme röntgeni ve ultrasonografilerini yaptırmaları, kalsiyumlu yiyecekleri tüketmeye özen göstermeleri, güneş ışığından yararlanmaları, günlük egzersiz alışkanlığı edinmeleri ve kilo almaktan kaçınmaları önem taşımaktadır” dedi.

“Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaş, dünyada ise 50-52 yaş civarındadır” diyen Öztekin, “Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta, yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı olarak düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Zamanla yakınmalar giderek artar ve adet tamamen kesilir. Bu dönemde 1 yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir. 6 aydan daha fazla adet gecikmeleri araştırılıp kandaki estrojen ve yumurtlamayı uyaran hormon (FSH) seviyeleri ölçülerek kesin tanı konulur” açıklamasını yaptı. Öztekin, sözlerini şöyle sürdürdü, “Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır. Bunun sonucunda kadında; başta ateş basmaları, terleme, çarpıntı olmak üzere, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte (libido) azalma, kemik erimesi(osteoporoz) ve buna bağlı kırıklar, damar sertliği (ateroskleroz) ve diğer kalp-damar sistemi hastalıkları gelişme eğilimi, cinsel organlarda atrofi, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varan üriner sistem sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte, zamanında önlem alınması ve menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla (Hormon Replasman Tedavisi, HRT) ile tüm bu sorunların minimuma indirilmesi günümüzde mümkün olabilmektedir. HRT, bazen riskleri abartılsa da, günümüzde özellikle sıcak basmaları, gece terlemeleri ve vajinal kuruluk gibi menopozal semptomların giderilmesinde en etkili tedavi yöntemidir. Osteoporoz ve buna bağlı kırıkların önlenmesinde de etkindir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı