REKLAMI GEÇ

Altıparmak: Almanya’daki termal algı ile bizdeki algı farklı

Altıparmak: Almanya’daki termal algı ile bizdeki algı farklı

Vali Ahmet Altıparmak, Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) Karahayıt’ta hizmete sunacağı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile ilgili Almanya’ya düzenlenen inceleme gezisinin yararlı geçtiğini, ciddi manada fikir değişikliği sağladığını ve iki ülkedeki termal algısının farklı olduğunu gördüklerini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2016 Perşembe, 14:02

Vali Ahmet Altıparmak, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Nobel Tıp Merkezi Genel Müdürü Dr. Turgay Sehil, üniversiteden öğretim üyeleri ve teknik ekiple gerçekleştirilen Almanya gezisini Denizlihaber.com’a değerlendirdi.

denizli-vali-ahmet-altiparmak-almanya-gezisi-degerlendirdi-1

Bu gezide, Almanya’da termal ve sağlık turizmi ile ilgili tesisleri incelediklerini, gezinin bilgilenme anlamında yararlı geçtiğini anlatan Vale Altıparmak, “Orada gördüklerimiz fikrimizi ciddi manada değiştirmemize neden oldu. Bizdeki algıyla oradaki algının çok farklı olduğunu, orada işin bir bütünsellik içinde ve tek elden yönlendirildiğini gördük” dedi.

denizli-vali-ahmet-altiparmak-almanya-gezisi-degerlendirdi-4

“BÜTÜNSELLİK VE KOORDİNASYON İÇİNDE ÇALIŞIYORLAR”
Engin Ünal: Sayın Valim; Pamukkale Üniversitesi’nin Karahayıt’ta planladığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili Almanya’ya gittiniz. Bu geziyi değerlendirir misiniz, nasıl geçti?

Vali Ahmet Altıparmak: Denizli’de göreve geldiğimde, üniversitemizin Karahayıt bölgesinde bir klinik yapma, termal için gelen yaşlı veya fizik tedavi için gelen hastalara yönelik bir klinik yapma projelerinin olduğunu öğrendim. Bu doğrultuda da Rektörümüz ile beraber geniş kapsamlı bir toplantı yaptık. Acaba sağlık hem termal turizm için gelen açısından hem de bizim bölgemizdeki insanlara hitap eden bir sağlık merkezi nasıl olması lazım, hangi ihtiyaçları karşılaması lazım bunun bir ön çalışmasını yaptılar. Alanı gezdik gördük. Sonra da benzer kliniklerin Almanya’da yaygın olduğu ve bunun görülmesi gerektiği noktasında bir karara varıldı. Bu karar doğrultusunda da benim iştirak ettiğim, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Sayın Hüseyin Bağ’ın iştirak ettiği, Fizik Tedavi Rehabilitasyon’dan öğretim üyesi arkadaşların katıldığı ve teknik arkadaşların katıldığı, özel sektörden de bu işi yapan bir arkadaşımızın da iştirak ettiği yol hariç 2 günlük bir seyahat düzenledik.

Bu 2 gün içinde de 4 ayrı termal merkezini gezdik. Bunlar sinsile şeklinde zincirleme birbirine bağlı. Bunların için havuzları, kliniklerini, bölgeyi görme imkanımız oldu. Tabii fikrimizi ciddi manada değiştirmemize neden oldu. Bizdeki algıyla oradaki algının çok farklı olduğunu, orada işin bir bütünsellik içinde ve tek elden yönlendirildiğini, koordinasyonla çalışıldığını gördük. Sadece hasta insanlara değil, normal olarak “ben gidip eğleneceğim, biraz dinleneceğim, biraz stres atacağım” diyenlerin de orada yer aldığını, onlara yönelik de hizmet verildiğini görme imkanımız oldu.

“İNSANLARIN BÜTÜN ŞEHRİ GEZECEĞİ ALT YAPI OLUŞTURULMUŞ”
Bütün bunların içinde her şeyden önce o ortamın fevkalade güzel dizayn edildiğini, ihtiyaçlara yönelik iyi planlama yapıldığını görme imkanımız oldu. “Benzeri şeyleri burada nasıl yaparız” bunun arayışı içinde tekrar orada toplanarak, daha sonra geldikten sonra da burada toplanarak değerlendirdik. Buradaki projenin de güzel bir proje olduğu kanaatine vardık. Arkadaşlara teşekkür ediyorum, iyi bir hazırlık yapmışlar. Küçük revizyonlarla ve koordinasyonla beraber iyi bir hizmet sunmak üzere tesis ortaya çıkaracak ve yakın zamanda ihale edilecek.

Tabii bu yeterli mi? Klinik tek başına yeterli değil. Orada ihtiyaç olan büyük havuzların, Pamukkale’yi gezmeye gelenlerin girebileceği, eğlenebileceği alanların oluşması, termal merkezde otopark sorununun çözülmesi… Bunlar çok önemli. Bir defa ortalıkta araç gezmemesi gerekiyor. Bizim gezdiğimiz termal tesiste bir şehri, mahalleyi öyle planlamışlar ki; otoparkı yer altına almışlar. Otelleri havuzlarla, tünellerle bağlamışlar. Havuzları olabildiğince peyzajla içli dışlı yapmışlar, çünkü insanlar oraya rehabilitasyon için geliyor. Girdiği zaman çok rahat dinlenebileceği bir ortam oluşturulmuş. Bunun gibi tabi bisikletle her yeri gezebilme imkanı var. Bu insanların rahatlıkla ufak bir destekle yürüteç gibi araçlarla bütün şehri gezebilecek şekilde alt yapı oluşturulmuş.

denizli-vali-ahmet-altiparmak-almanya-gezisi-degerlendirdi-3

“EN İYİSİNİ YAPMANIN ARAYIŞI İÇİNDEYİZ”
Engin Ünal: O planlamayı farklı bir ölçek ve planlamayla Karahayıt’a taşıyacağız sanıyorum?

Vali Ahmet Altıparmak: Orada gördüğümüzün ne kadarını yansıtabiliriz? Bu ayrı bir konu. Ama zorlayarak “en iyisini nasıl yapabiliriz” onun arayışı içinde olacağız. Gezi, şahsım açısından fevkalade yararlı oldu. Daha önce de değişik yerlere gittik ama bu gözle bakmadık. Ne getirebiliriz gözüyle bakmadık. Bu kez mimar, mühendis, fizik tedavisi, doktoru vesaire teknik ekiple de gittiğimiz için, beraberce o klinikleri, o havuzları, oradaki yaşam alanlarını değerlendirme imkanımız oldu.

Mesela bir havuzdan bahsedeyim. Büyük, açık ve muhtemelen de tatlı suyla doldurulmuş direnç havuzu oluşturmuşlar. Yani yürümekte zorlanan yaşlılar veya fiziksel rahatsızlığı olan insanlar suyun gücüyle yürümeyi pekiştiriyor. Bunlar görmeden düşünülecek şeyler değil.

denizli-vali-ahmet-altiparmak-almanya-gezisi-degerlendirdi-2

“VALİLİK OLARAK GEREKEN DESTEK VERİLECEK”
Engin Ünal: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 100 yataklı olarak planlanmış değil mi?

Vali Ahmet Altıparmak: Evet, 100 yataklı olarak planlandı. Rektör Hocamız da bu konuda oldukça karalı, bir an önce yapma arzusu içinde. Dolayısıyla biz de valilik olarak elimizden gelen desteği sağlayacağız. Gerek Özel Çevre konusunda olsun, gerek bizim onlara vereceğimiz destekler konusunda olsun, diğer kurumların koordinasyonu konusunda olsun desteğimizi esirgemiyoruz, veriyoruz. Gayemiz sadece Karahayıt ve Denizli değil, ülkemiz böyle güzel bir tesise kavuşmuş olması için.

“SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR”
Engin Ünal: Pamukkale ve çevresinin “Kür ve Rehabilitasyon Bölgesi” olarak ele alınacağı özel bir düzenleme, yasa çalışması olduğunu duyuyoruz…

Vali Ahmet Altıparmak: Termal sağlık Turizmine yönelik bir alan ilanıyla ilgili bir çalışma var. Sanıyorum çalışma şu anda Sağlık Bakanlığı’nda, üzerinde bir takım düzeltmeler yapılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı