REKLAMI GEÇ

Denizli’de 13-15 yaş arası gençlerin yüzde 10.4’ü sigara kullanıyor

Denizli’de 13-15 yaş arası gençlerin yüzde 10.4’ü sigara kullanıyor

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” kapsamından etkinlik düzenledi. Etkinlikte sigaranın zararları konusu üzerinde rakamsal bilgiler verilirken, polikliniklere başvurarak sigarayı bırakanlara da teşekkür belgesi verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2019 Cuma, 14:01

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda etkinlik düzenledi. Etkinlikte sigara tüketimi ve zararları konusunda Türkiye’den ve Denizli’den örnekler verildi. Bu konuda özellikle anne ve babalara çok büyük bir görev düştüğü belirtilerek, Denizli’de 13-15 yaş arası gençlerin sigara kullanma oranının yüzde 10.4 olduğu vurgulandı.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, etkinlikte yaptığı konuşmada sigaranın zararlar ve bağımlılıktan kurtulmak için neler yapılması gerektiği konularında bilgi verdi. Öztürk, “ Tütünle mücadelenin en önemli birinci maddesi, onunla hiç tanışmamak. Bugün erkeklerde en sık görülen kanserlerin başında akciğer kanseri geliyor. Yani erkeklerde görülen 5 kanserden biri akciğer kanseridir ve bunun en birincil sebebi sigaradır. Ülkemizde 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanmakta, neredeyse nüfusun beşte biri ve her yıl maalesef 83 bin kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirmektedir. Erkeklerde sigara kullanımı fazla olmakla birlikte ülkemiz Kuzey Kore’den sonra erkeklerde sigaradan kaynaklı ölümlerin görüldüğü Dünyada 2. Ülkedir” dedi.

Diğer taraftan tütün ürünleri ile ilgili başlatılan mücadelede çok önemli adımlar atıldığının da altını çizen Öztürk, “Bakanlığımızın Türkiye’de 2017 yılında 13-15 yaş arasında yaptığı Küresel Gençlik Tütün Araştırmasında 13-15 yaş arasındaki gençlerin Türkiye’de %7.7’si, Denizli’de ise %10.4’ü sigara kullanmakta olduğunu gösterdi. İl bazında baktığımızda Türkiye’de bu yaş grubunda sigara tüketiminde 13. sıradayız. Bu nedenle Milli Eğitimden başlayarak, Sağlık Bakanlığına, ebeveynlere hepimize çok önemli görevler düşüyor. Çocukluktan itibaren eğitimlere başlanması, sigarayla hiç tanışmamayı sağlayabilir.En önemli nokta da bu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı