REKLAMI GEÇ

220 böbrek hastası nakil bekliyor

220 böbrek hastası nakil bekliyor

İl Sağlık Müdürü Mahmut Tekin’in, her yıl 3-9 Kasım tarihlerinde kutlanan “Organ Bağış Haftası” dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Tekin, Denizli’de 880 diyaliz hastasının bulunduğunu, 220’sinin PAÜ Hastanesi’nde organ nakli için sıra beklediğini söyledi. Basın toplantısına katılan aralarında Denizlihaber Muhabiri Şengül Boz’un da bulunduğu 3 basın mensubu organlarını bağışladı.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 3 Kasım 2014 Pazartesi, 13:44

İl Sağlık Müdürü Mahmut Tekin, “Organ Bağış Haftası” dolayısıyla toplantı düzenledi. Tekin, bağışların Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü ve denetiminde yapıldığını, bakanlık tarafından ruhsatlandırılan tam donanımlı nakil merkezleri, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ naklinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

KADAVRADAN NAKİL ÇOK AZ
Türkiye’nin nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer aldığını, nakillerin büyük çoğunluğunun canlıdan gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürü Tekin, kadavradan organ naklinde ise beklenilen düzeyde ilerleme kaydedilemediğini vurguladı. Tekin, “Kadavradan organ nakli konusunda vatandaşlar hala tedirgin. Gerek dini endişeler, gerekse organları alınan cesedin poşetler içerisinde geri verildiği yönündeki dedikodular nedeniyle vatandaşlar organ bağışında bulunmak istemiyor. Ancak bunların hiç biri doğru değil. Yoğun bakımdaki bir hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğine dair üç ayrı doktor onayından sonra karar veriliyor ve organları nakil için alınıyor. Ve vücut bütünlüğü bozulmadan yakınlarına teslim ediliyor. O nedenle organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar, hiç çekinmeden, bir başkanının hayatını kurtarmak amacıyla organlarını bağışlayabilirler” dedi.

SİSTEMDE YOKSA GEÇERLİ DEĞİL
Organ bağışı almaya devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin yetkili olduğunu söyleyen Dr. Tekin, “2002 yılından beri organ bağışı konusunda ilerleme kaydedildi. 2002 yılında 6 binlerde olan organ bağışı, 2013 mayıs ayından itibaren organ bağışlarının elektronik ortama kaydedilmesi sistemine geçildikten sonraki bağış sayılı 444’e düşmüştür. Sisteme kayıtlı olmayan organ bağışları, resmi olarak hükümsüz. Yani bağışlamış kabul edilmiyor. Bu nedenle bağışta bulunanların sisteme kayıt yaptırarak, güncellemeleri gerekmektedir. Bunun için sağlık müdürlüğüne başvurmaları yeterli olacak” çağrısında bulundu.

15 HASTAYA BÖBREK NAKLİ YAPILDI
Türkiye genelinde 111 nakil merkezi bulunduğunu, bu nakil merkezlerinden birinin de Pamukkale Üniversitesi olduğunu söyleyen Tekin, “Türkiye genelinde 2011 yılından 2014 yılına kadar, 11 bin 228 böbrek, 4 bin 143 karaciğer, 282 kalp, 91 akciğer, 45 pankreas, 9 kalp kapağı, 7 bin 503 kornea olmak üzere toplam 23 bin 301 kişiye organ nakli yapılmıştır. Halen 21 bin 767 böbrek, 532 kalp, 2 bin 126 karaciğer, 39 akciğer, 1 incebağırsak, 4 kalp kapağı, 249 pankreas, 3 bin 378 kornea olmak üzere toplam 28 bin 96 kişi organ nakli bekliyor. Denizli Pamukkale Üniversite’nde ise 2014 yılı içerisinde 15 hastaya böbrek nakli gerçekleştirildi. Denizli’de böbrek nakli için sırada bekleyen hasta sayısı ise 220. Denizli’de 880 diyaliz hastası var” diye konuştu.

BASIN MENSUPLARI ORGANLARINI BAĞIŞLADI
Toplantıya katılan basın mensupları da organ bağışında bulunarak, örnek oldular. Daha önceki yıllarda organ bağışında bulunan Hizmet Gazetesi’den Altay Varol, organ bağışı bilgilerini güncelletirken, DEHA 20 Gazetesinden İlyas Haytan ile Denizlihaber’den arkadaşımız Şengül Boz organ bağışında bulundu. Böylece Denizli’de sisteme kayıtlı olan organ bağışı sayısı 447’ye yükseldi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı