REKLAMI GEÇ

Denizli’de 4 bin 700 organ bağışçısı var

Denizli’de 4 bin 700 organ bağışçısı var

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Denizli’de, 4 bin 700 kişinin organ bağışını kabul ettiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2009 Perşembe, 18:40

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Denizli’de 4 bin 700 kişinin organ bağışını kabul ettiğini söyledi.

Açıklamasında, organ nakli hizmetlerinin önemine değinen Taş, “Tedavileri sadece organ nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ bulamadığı için yaşamını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına gitmektedir. Yurt dışında yapılan bu tedaviler, ülkemizde trilyonlarca liralık maliyet getirmekte ve birçok hastada olumsuz sonuçlara yol açmaktadır” dedi.

Denizlililerin, organ bağışına daha çok katılmalarını sağlamak amacıyla, Denizli’deki tüm resmi kurum ve kuruluşların ziyaret edilerek, organ bağışı hakkında bilgi verildiğini belirten Taş, “Denizli’de, Denizli Devlet Hastanesi’nde, Beyin Ölüm Komitesi oluşturulmuştur. Denizli’nin nüfusu 917 bin 836 olup; Afyon, Burdur, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak illeri ile komşudur. Komşu illerin ilimize daha yakın olan ilçeleri de sağlık hizmetini Denizli’den almaktadır. Bu yerleşim yerleri de dahil edilirse, Denizli’deki sağlık tesislerinin hizmet verdiği nüfus bir buçuk milyon civarındadır. İl merkezinde 8, ilçelerde 2 olmak üzere 10 diyaliz merkezimiz mevcut olup, il genelinde Eylül 2009 tarihi itibari ile 724 kronik böbrek yetmezliği hastası bulunmaktadır” dedi.

Taş, 2000 yılından beri Denizli’de yapılan organ bağışları ile ilgili de bilgi verdi. Taş, “2000 yılından itibaren ilimizde tespit edilen, beyin ölümü gerçekleşen vakalardan ailesinin rızası ile 39 vericinin organları nakil yapılabilmiştir. Halkımızı bilgilendirmek amacı ile tüm devlet hastanelerinde, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ve müdürlüğümüzde organ bağış büroları kurulmuştur. Bu bürolarda, konu hakkında yeterli bilgiye sahip sağlık personelimiz; halkımıza danışmanlık hizmeti vermektedir. Ülkemizde organ naklindeki gelişme bugüne kadar yapılan çalışmalara ve yasal desteğe sahip olmasına rağmen halen istenilen düzeye ulaşmamıştır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı