REKLAMI GEÇ

Denizli’de 70 ilaç yok

Denizli’de 70 ilaç yok

Eczanelerde aralarında kritik ilaçların da bulunduğu 70 kalem ürünün olmaması hastalar ile birlikte eczacıları da sıkıntıya sokuyor. Denizli’de 70 kalem ilaç eksikliğinin olduğunu belirten 16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı Osman Özdemir, sorunun düşük fiyatlarla üretim yapan ilaç firmalarının zarar etmek istemedikleri için üretim ve piyasaya arzlarını düşürmesinden kaynaklandığını söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 16 Mart 2016 Çarşamba, 15:22

Son dönemlerde eczane rafları boşalmaya, bazı ilaçlar bulunmamaya başladı. Sorunun kaynağını anlatan 16. Bölge Denizli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Osman Özdemir, fiyatı düşük ilaçların kar marjı yeterli olmadığı için firmalar tarafından ihtiyacı karşılayan oranlarda üretilmemesinden kaynaklandığını söyledi.

Fiyatı 10 liraya kadar olan ilaçların piyasada bulunmamasının altındaki nedenin firmanın kar edememesine bağladığını anlatan Başkan Osman Özdemir, “ İlacın ham maddelerini biliyorsunuz, dolar ve Euro bazında geliyor. Bizdeki sabit Euro kuru 2 lira. Dolayısıyla aradaki 1 liralık fark sanayicinin sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Bu yüzden ilaç firmaları kar zarar mantığı içinde yeterli oranda üretim yapmıyor. İlacın ruhsatını kaybetmesini engelleyecek oranda ve belirli aralıklarla piyasaya ilaç sürüyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl Denizli’de kalp romatizması ilaçlarında da benzer sorunların yaşandığını anlatan Özdemir, ilacın 7.5 liraya yükseltilmesinin ardından yeterli üretime geçildiğini ve sorunun ortadan kalktığını kaydetti.

“MEŞRUBAT 5 LİRA HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN İLAÇ 1 LİRA”
Eczacılar olarak ilaca zam yapılmasını istemediklerinin altını çizen Özdemir, “Savunduğumuz düşünce şudur: Türk Eczacılar Birliği Denizli Eczacı Odası olarak biz piyasada ilaçların bulunabilmesi ve eczane tarafından ulaşılabilmesini istiyoruz. Çünkü bize gelen ilaçları hastalara sunabiliyoruz. İlaçların bol olması için fiyat düzenlemesinin de yapılması gerekiyor. Amacımız ilaç fiyatlarını artırmak değil. Hayati önem taşıyan ilaçlar 1-2 lira. Bir kafeye oturduğunuzda meşrubata 5 lira ödüyorsunuz. Bu ikilemin ortadan kaldırılması gerekiyor. Çok firma tarafından üretilmeyen hayati önem taşıyan ilaçların bulunabilmesi için fiyatlarına az da olsa zam yapılmasının sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum” dedi.

DENİZLİ’DE 70 KALEM İLAÇ YOK
Denizli’de 70 kalem ilacın bulunmadığını belirten Başkan Özdemir, Kardoyoloji ilaçlarının az miktarda bulunduğunu, kadın doğum ilaçlarının birkaçının, burun nefes açıcı pompa ve kan durdurucu ampulün ise olmadığını söyledi.

TAHSİLATÇI OLMAK İSTEMİYORUZ
Eczane ile vatandaş arasındaki en büyük sorunun muayene ücretlerinin tahsili olduğunu anlatan Özdemir, “Eczane ile hiç ilgisi olmayan muayene ücretlerinin tahsili vatandaşlar ile karşı karşıya kalmamıza yol açıyor. Yaşadığımız en önemli sıkıntı bu” dedi.

ECZANELERDE GÜVENLİK SORUNU
Özellikle büyükşehirlerde eczanelerin güvenlik sorunu yaşadığın belirten Özdemir, İstanbul başta olmak üzere eczane soygunlarının yoğunlaştığını, Denizli’de benzer bir sorunla karşılaşmadıklarını, ancak yine de önlemler üzerinde durduklarını kaydetti.

Emniyet ile temaslarının olduğunu ve özellikle gece nöbetleri sırasında devriyeler ile eczanelerin güvende tutulması yönünde görüştüklerini belirten Özdemir, “Emniyet gerekli önlemleri alıyor. Biz de çok sıkıntı yaşarsak, özel güvenlik yoluna gidebiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı