Berberin bile iş yeri hekimi olacak

Denizli Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği konulu seminer düzenlendi. Seminere, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol ve birliğe bağlı oda başkanları katıldı.
/ DENİZLİHABER / 22 Nisan 2013 Pazartesi, 11:18
Meslek Oda Başkanlarına yönelik 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve İş Güvenliği konulu seminer düzenlendi. Denizli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarafından düzenlenen seminere, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol ve birliğe bağlı oda başkanları katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, “Bildiğiniz gibi 30.06.2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası yürürlüğe girdi. Ardından yönetmelikler gündeme geldi. Bu hepimizi ilgilendiren çok önemli bir konu” dedi.
TESK ARGE Uzman Yardımcısı Neslihan Yokuş, oda başkanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgi verdi. Yokuş “Düzenlenen kanunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hazırladı. 30 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yürürlüğe girdi. Bazı hükümleri aşamalı olarak hayata geçirelim” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasından önce, 3’den az işçi çalıştıran yerler iş kanunundan muaf olduğunu belirten Yokuş, “ iş kanunundan muaflık İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki bir maddeyi etkiliyordu. Ama şu an sadece yanında her hangi bir çalışanı olmayan kişileri kapsamayan bir kanun. Onun dışındaki bütün maddeler yürürlüğe girdi. Sadece 6, 7 ve 8’inci maddelerde İş Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülükleri tehlike sınıfına göre belli tarihlere kadar onları çalıştırma zorunluluğu getirdi” diye konuştu.
ÇALIŞANINIZ YOKSA KANUNUNDAN MUAFSINIZ
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği yasası ile işyerlerinde iş yeri hekimi bulundurmak zorunluluğunun getirildiğini vurgulayan TESK ARGE Uzman Yardımcısı Neslihan Yokuş, “Yanınızda herhangi bir kalfa ya da çırak yoksa, sigortalı bir çalışanınız yoksa tek başınıza çalışıyorsanız bu kanunun tamamından muafsınız. Şimdi özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri ile kapsam alanlarında önemli değişiklikler oldu. Mesela en çok gündemde olan, bütün iş yerleri artık İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, İş Yeri Hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştıracak konusu. Yalnız herkes zannediyor ki, ‘ben berberim, berberimde iş yeri hekimi mi çalıştıracağım’. Böyle bir şey yok. Eğer bünyenizde gerekli belgelere sahip işçi istihdam ediyorsanız çalıştırabilirsiniz. Yoksa ortak sağlık güvenlik hizmetleri birimleri var. Onlardan bu hizmet alınacak” dedi.
ACİL DURUM PLANLAMALARI YAPILACAK
Yokuş yaptığı sunumda iş yerlerinin yükümlüklerine de değindi. Açıklamasında işyeri yükümlülüklerini açıklayan ARGE Uzman Yardımcısı Neslihan Yokuş “Kanun 39 maddelik bir kanun fakat birçok maddesi işverenin tamamen yükümlülüklerini kapsıyor. Öncelikle İş Yeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu var iş yerlerinde. Risk değerlendirmesi kontrol ölçüm araştırma zorunluluğu var. Acil durum planlamaları yapılacak. İlk yardım hazırlıkları olacak. Ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikenin meydana gelmesi durumunda çalışanların tahliyesi durumu da işverenin sorumluluğunda. İş kazalarının kayıt ve bildirimi SGK’ya yapılacak. Aynı zamanda çalışanlarınızı bilgilendirmek zorundasınız” diyerek oda başkanlarını uyardı.