Denizli’de tabiplerin geciken tetanos aşısı isyanı

Denizli Tabip Odası Başkanı Gökhan Deda, geçen yıl ilköğretim 8.sınıf öğrencilerine uygulanması gereken tetanos aşısının yapılamaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından alınan ve bu yıl binlerce çocuğun aile merkezlerinde aşılanması kararına tepki gösterdi. Deda “Binlerce çocuğa aşı yapılması gerekiyor ve aile hekimleri bu kadar çocuğu aşılamak için diğer hastaları ile ilgilenemeyeceklerdir” dedi.
/ DENİZLİHABER / 22 Eylül 2012 Cumartesi, 10:00
Denizli Tabip Odası Başkanı Gökhan Deda, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın tetanos aşı uygulamasında geçen yıl ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine uygulanması gereken tetanos aşısının yapılmadığını savunarak, geçen yıl yapılamayan aşının bu yıl aile sağlığı merkezlerinde yapılmasının planlandığını kaydetti.
BAKANLIK KARAR ALDI
Deda “Sağlık Bakanlığında yapılan açıklamada, 2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8.sınıfta uygulanması planlanan Tetenoz-difteri aşılarının alımının yapıldığı, ancak Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan biyolojik kontrollerinde aşıların uygun olmadığının tespit edildiği açıklandı. Açıklamada, 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta öğrenim gören çocukların Tetenoz-defteri aşısı uygulamalarının yapılması için, aile hekimlerine, kendilerine kayıtlı 8. sınıf öğrencilerine ulaşmaları ve aşılarını yapmaları talimatının verildiği belirtildi. Ek olarak bu öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumları sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesinin sağlanacağı vurgulandı” dedi.
“BAŞARISIZLIĞIN AÇIK BİR İFADESİ”
“Bu aslında koruyucu sağlık hizmetindeki başarısızlığın açık bir ifadesidir” diye konuşan Deda, “Bu durum bir bakıma da 1.basamakta uygulamaya konulan sistemin başarısızlığının açık bir ifadesidir. Hiçbir mazeret, bu başarısızlığı örtemez. Sağlık Bakanlığı ailelere çocuklarını bağlı bulundukları aile hekimine götürerek aşılatma çağrısında bulunmuştur. Ayrıca okullara 9.sınıfa başlayacak öğrencilerin aşı kayıtlarının okullar tarafından takip edilmesini isteyerek okul yönetimlerine de ek yük getirmiştir. Birçok Aile hekimi ise bu aşıyı daha önce Toplum Sağlığı Merkezlerinin yaptığını ve çocukların aşılı olup olmadıklarını bilmediklerini, bilseler bile bu kadar kısa sürede ailelere ulaşmanın mümkün olmadığını açıkladılar. Binlerce çocuğa aşı yapılması gerekiyor ve aile hekimleri bu kadar çocuğu aşılamak için diğer hastaları ile ilgilenemeyeceklerdir. Sağlık bakanlığı sağlıkta dönüşümün zararlarını yine 1. Basamakta çalışan aile hekimlerinin üzerinden kapatmaya çalışmaktadır.
Suçlu, bin bir yükün altına sokulan aile hekimi meslektaşlarımız değildir. Çünkü bakanlığın sağlık anlayışında ekip çalışması ve buna uygun donanımı oluşturulmuş bir sistem yoktur. Tek yaptıkları halkın gözünü boyamaktır. Hasta memnuniyetidir” diye konuştu.
“TOPLUM SAĞLIK MERKEZİ HEKİMLERİ MAĞDUR”
Deda açıklamasının devamında ise “Aşılama işi üstüne yüklenen Toplum Sağlık Merkezleri hekimleri ise durumdan en çok mağdur olanlardır. Bu meslektaşlarımız, “geçici görev zulmü” ile her gün başka bir yere gönderilmektedirler. Buna rağmen gösterdikleri insan üstü fedakarlığın maddi ve ruhsal bir karşılığı yoktur. Bakanlık aşıların uygun olmadığını ve bu nedenle uygulanamadığını açıklamıştır. Türkiye gibi 75 milyon nüfuslu ve ciddi bir bilgi birikimi olan bir ülkenin Cumhuriyetle kurulan milli yapıdaki Hıfzısıhha Kurumu yıkılmış, her alanda olduğu gibi sağlık ve aşı alanında da tam bir dışa bağımlılık yaratılmıştır. Ancak biz halk sağlığı için doğruları söylemeye, eleştirmeye, talep etmeye ve çağrıda bulunmaya devam edeceğiz. Hekim haklarını savunduğumuz ve mücadele ettiğimiz gibi çocuklarımızın ve halkımızın sağlık hakkını da savunacağız, bunun için de mücadele edeceğiz. Çünkü çocuklar bizim de çocuklarımız ve ülkemizin geleceğidir. Gelecek ancak ve ancak sağlıklı nesiller üzerine kurulabilir” dedi.