REKLAMI GEÇ

Denizli’nin domuz gribi eylem planı tartışılacak

Denizli’nin domuz gribi eylem planı tartışılacak

PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, “Pandemik H1N1 Gribi ve Denizli İnfluenza İl Eylam Planı’ konulu sempozyuma, tüm hekimleri ve halkı davet etti.

/ DENİZLİHABER / 26 Ekim 2009 Pazartesi, 17:55

Domuz gribi ile ilgili sempozyum düzenlendi. Halkı ve hekimleri bilgilendirmek için PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları tarafından düzenlenen, Pandemik H1NI Gribi ve Denizli İnfluenza İl Eylem Planı, konulu sempozyum, 28 Ekim’de gerçekleştirilecek. Sempozyum, PAÜ Tıp Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi A Salonu’nda, saat 14.00’te başlayacak. Sempozyuma, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ve Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. İlker Güner konuşmacı olarak katılacak.

PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, tüm hekimleri ve halkı, sempozyuma davet etti. Domuz gribi hakkında da bilgi veren Turgut, “Domuz gribi, bulaşılıcılığı yüksek fakat öldürücülüğü düşük bir ‘İnfluenza A/H1N1 virüsü’nün neden olduğu hastalıktır. Tüm insanlar infeksiyona karşı duyarlıdır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, pandemi alarm düzeyini Evre-6’ya çıkarmıştır. Pandeminin, daha şiddetli şekle dönüşebilme riski mevcuttur. Tüm dünyada pandemi hazırlıkları devam etmekte, gerekli önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Ancak bu hazırlıklara rağmen pandeminin şiddetini önceden kestirmek mümkün değildir” dedi.

Turgut, “Domuz gribi ( İnfluenza A (H1N1))’nin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Aniden yükselen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas-eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile seyreder. Aşırı kusma ve ishal de görülebilir. Bulaşma; öksürük, aksırıkla ortama saçılan enfekte damlacıkların direk olarak solunum yolu ile olur. El teması da önemlidir. Gribe karşı korunmada en önemli yöntem aşılanmadır. Mevsimsel grip aşılarının içeriğinde H1N1 alt tipi bulunsa da, domuz gribindeki H1N1 alt tipinin genetik ve antijenik yapılarındaki farklılıklar nedeniyle bu virüse karşı koruma sağlayamaz. Bu nedenle İnfluenza A (H1N1) virüsüne karşı aşı geliştirilmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından aşı temini yapılmış ve aşılama planı oluşturulmuştur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı