REKLAMI GEÇ

Ebeler de şiddete uğruyor

Ebeler de şiddete uğruyor

Türk Sağlık-Sen Denizli Şube Başkan Yardımcısı Ayşe Karateke, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapan ebelerin şiddet ve mobbinge uğradığını, iktidarın ise bu sorunlarına duyarsız kaldığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Nisan 2014 Pazartesi, 15:31

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Türk Sağlık-Sen’in Türkiye genelinde ebelere yönelik yaptığı ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İnternet üzerinden yapılan ve 1295 ebenin katıldığı anketi değerlendiren Türk Sağlık-Sen Denizli Şube Başkan Yardımcısı Ayşe Karateke, sonuçların çok vahim olduğunu söyledi. Ankete katılan ebelerden yüzde 70.73’ünün son bir yılda fiziksel veya sözlü şiddete maruz kaldıklarını ifade ettiklerine dikkati çekip, “Bunlardan yüzde 13.51’i bir kez, yüzde 33.9’u birkaç defa, yüzde 17.14’ü birçok kez ve yüzde 6.18’i de sayısını hatırlayamadığı kadar çok sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalmış. Yüzde 1.78’i bu soruyu yanıtlamamış. Kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından mobbinge maruz kalanları oranı ise yüzde 78. Anketle ebelerin çalışma koşulları ile ilgili tespitler yapıldı. Sonuçlara göre ebelerin yüzde 32.66’sı çalışma hayatlarını zorlaştıran en önemli unsuru personel eksikliği olduğunu düşünüyor. Yüzde 26.95’i ücretlerin yetersiz olması, yüzde 13,44’ü yetersiz ekipman, yüzde 10.5’i uzun çalışma süreleri olarak görüyor” dedi.

Araştırmasında ebelerin ekonomik durumunun da tespit edildiğini vurgulayan Karateke, “Yüzde 75.21’ine göre maaş ve diğer ödemeler yeterli değil. Yüzde 18.46’sına göre ise kısmen, yüzde 4.94’üne göre ise yeterli” diye konuştu.
Ebelerin hayatlarındaki en büyük endişenin yüzde 38.76’yla amir baskısı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Karateke, bunu anket sonuçlarına göre, yüzde 17.53’ü şiddetin, yüzde 25.1’i iş güvencesinin ortadan kalkmasından, yüzde 16.76’sı ise bulaşıcı hastalıklar yanıtızının izlediğini kaydetti.

Karateke, Türkiye’de yaklaşık 54 bin ebenin görev yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Anketimizde de net biçimde görüldüğü gibi birçok sorunla uğraşıyorlar. Çalışma hayatlarında sıkıntıları var. Aldıkları ücretler yeterli değil. Şiddet ve mobbinge maruz kalıyorlar. Fakat sorunlarına iktidar tarafından duyarsız kalınıyor. Göstermelik kutlamalar yerine ebe arkadaşlarımızın mağduriyetleri çözmeden, taleplerini karşılamadan yana bir tavır ortaya konulmalı.”

Yorumlar

tony   -  Bağlantı 21 Nisan 2014, 22:20

siz ebenin dedenin nasil calistigini gelin avrupada gorun ondan sonra konusun millete hakaret ederek rahat rahat oluyordu artik korun gozu acildi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı