REKLAMI GEÇ

“Eklemlerde şişliğe dikkat!”

“Eklemlerde şişliğe dikkat!”

Akut romatizmal ateş hastalığının vücudun birçok bölümünü etki¬leyen iltihabı bir hastalık olduğunu söyleyen DDH Başhekimi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, genellikle eklemlerde şiş¬lik, ağrı veya cilt döküntü¬leri ile kendini gösterdiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 9 Aralık 2009 Çarşamba, 18:07

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, akut romatizmal ateş hastalığının tedavi edilmediği takdirde, kalbin değişik oranlarda bu hastalıktan etkilenebileceğini, hastalığın, kalpte kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyledi.

Canural şöyle konuştu: “Romatizmal ateş en sık 5 -15 yaş arasında görülür. Romatizmal ateşin ne¬deni streptokoklar ile olu¬şan boğaz enfeksiyonudur. Boğaz enfeksiyonlarının çoğu romatizmal ateşe yol açmadan iyileşirken az bir kısmında enfeksiyondan 2–4 hafta sonra romatizmal ateş gelişir. Streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunun sık görülen belirtileri ani başlayan ve özellikle yutkunma sırasında olan boğaz ağrısı, ateş ve alt çe¬ne köşesinde veya boyun bölgesindeki bezelerde oluşan ağrı şişliktir. Be¬lirtiler bazı çocuklarda hafif olabilir. Çocuktaki boğaz enfeksiyonunun streptokoklara bağlı olduğundan emin olmak için çocuk doktora götürül¬meli ve onun önerisi ile boğaz kültürü gibi bazı tetkikler yaptırılmalıdır. Romatizmal ateşi bir kez geçiren çocukta, daha sonra karşılaşa¬cağı streptokok enfeksiyonlarında romatizmal ateş gelişme olasılığı art¬ar. Bu nedenle romatizmal ateş geçiren çocukların uzun süreli penisi¬lin gibi koruyucu antibiyotik tedavisi alması gerekir. Koruyucu antibiyo¬tik streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonunu ve dolayısı ile romatizmal ateş gelişimini engeller” dedi.

Ailelerin, bu konuda uyanık olmasını isteyen Canural, “Aileler, çocuğu boğazı ağrıdığında doktora götürmeli, böylece doğru tanı ve uygun tedavi uygulandığından emin olunmalıdır. Doktorun tedavi önerilerine uyularak çocuğun streptokoklara bağlı bo¬ğaz enfeksiyonu geçirmesi önlenebilir. Üç haftada bir enjeksiyon şeklinde veya her gün ağızdan antibiyotik verilerek çocuğun tekrar romatizmal ateş atağı geçirmesi engellenebilir” diye konuştu.

Romatizmal ateş sonucu kalp kapaklarının iltihaplanması ve şekillerinin bozulması sonucu romatizmal kalp hastalığı oluştuğunu ifade eden Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, dikkatli olunmadığı takdirde kalpte kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtti. Canural, “Diğer bazı kalp hastalıklarında olduğu gibi romatizmal kalp hastalığı olan kişilerin hasar görmüş kalp kapaklarında enfeksiyon gelişme riski art¬mıştır. Gelişen infeksiyonlar ‘bakteriyel endokardit’ veya ‘infektif endo-kardît’ olarak adlandırılırlar. Bu enfeksiyonların engellenmesi için dişler temiz tutulmalı ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi gerekir. Ancak kanama oluşturabilecek diş tedavisi ve ameliyatlar öncesinde kana bakteri bulaş¬masını engellemek için romatizmal karditi olan hastalarda işlem öncesi koruyucu antibiyotik tedavisi verilmesi gerekir. İşlemler öncesinde verile¬cek koruyucu antibiyotikler, romatizmal ateş tekrarını engellemek için dü¬zenli olarak kullanılan antibiyotikten farklıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı