REKLAMI GEÇ

Et tüketiminde ölçülü olun

Et tüketiminde ölçülü olun

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hasan Yıldız, et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramında vatandaşları ölçülü olmaları konusunda uyardı.

/ DENİZLİHABER / 25 Kasım 2009 Çarşamba, 17:21

Etle birlikte mutlaka C vitamini yönünden zengin yiyecekler tüketilmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hasan Yıldız, bayramda et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamasını önerdi.

Kurban bayramında tüketilen etlerin kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminlerin de kaynağı olduğunu hatırlatan Yıldız, “Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir. Bu nedenle etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların iç organlarının da kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi gerekir. Eti kuyruk yağı veya yağ ilavesi yapmadan, kendi yağıyla sebze ilavesiyle pişirmek ve bol salatayla tüketmek daha uygundur. ” diye konuştu.
Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olanlar ve yaşlıları beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyaran Yıldız, beslenme alışkanlığını bozan bu tür hastaların sağlıklarının olumsuz sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.

‘Kurban etini kesilir kesilmez tüketmeyin` diye uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Hasan Yıldız, rahat bir sindirim için etin bir gün buzdolabında beklemesi gerektiğini vurguluyor. Yıldız, “Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk meydana getirir. Bu sebeple taze kesilen etler hemen tüketilmemelidir. Buzdolabında 1–2 gün bekletilmiş et, haşlama veya ızgarada pişirilmesini daha uygundur” dedi.

Kurban bayramında kahvaltıların etle yapılmasının yanlış olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hasan Yıldız, “Bayramda kahvaltının etle yapması bir alışkanlık meydana gelmiş. Bu çok yanlış. Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sık beslenilmelidir. Tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve-tahıllar vb) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır. Yemekler bitkisel sıvı yağ ile pişirilmeli, kızartma ya da kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama ya da buğulama yapılmalıdır” diye konuştu.

Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlatan Yıldız “Buzdolabının en soğuk bölümünde saklanmalıdır. Küçük parçalara ayrılmış olan etler, dilimlenerek hazırlanan etlere göre daha önce tüketilmelidir. Buzdolabında taze olarak saklanası sırasında etin su salmasını önlemek amacıyla; cam, çelik, veya plastik kaplar tercih edilmelidir. Dondurularak saklanacak etler, kullanımlık porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır. Etler, alüminyum folyo, streç film veya yağlı kağıt ile sarılmalıdır. Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır. Çözdürülmüş etler bekletilmeden tüketilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı