REKLAMI GEÇ

Gebelikte ciddi bulantıya dikkat !

Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru Op. Dr. Hasan Telat Satoğlu gebelikte ciddi kusmalarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirterek “Ciddi kusma olan gebelerde sıvı kaybı ve kilo kaybı olursa bebeğin gelişimi tehlikeye girebilir. Kesinlikle bir uzmana başvurulmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 11 Kasım 2009 Çarşamba, 18:22

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hasan Telat Satoğlu gebelik süresinde ciddi kusmalar görülen gebelerin en kısa zamanda hastaneye başvurmaları gerektiğini söyleyerek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Ağızdan alınan tüm gıdalarda kusma oluyorsa bu durum vücudun sıvı kaybına ve ciddi kilo kaybına sebep olur. En kısa zamanda doktora başvurulmaları ve hastanede tedavi edilmeleri gerekir. Ciddi beslenme bozukluklarında bebekte gelişme geriliği olabilir. Tedavi yapılmazsa gebeliğin devamı tehlikeye girebilir.”

Streste bulantıyı artırır
Sabah bulantıları 4-6’ıncı gebelik haftasında başlayıp 12. Haftada sona erdiğini söyleyen Op. Dr. Hasan Telat Satoğlu, yemek kokusu, sigara, ağır parfümler ve ter kokusunun mide bulantısını arttırdığını ayrıca B6 vitamini eksikliğinin ve gebeliğin getirdiği stresin bulantıda artmaya neden olduğu için gebelerin stresten uzak durmaları gerektiğini belirtti.

BSK Denizli Cerrahi Hastanesi doktoru Op.Dr. Hasan Telat Satoğlu ciddi bulantıların, daha çok ikiz ve çoğul gebeliği olanlarda, genç anne adaylarında, migren şikayeti ve daha önce araç tutma şikayeti olan kişilerde daha çok görüldüğünü söyleyerek “Mol(üzüm gebeliği) hastalarında, çoğul gebeliklerde ve psikolojik problemlerin varlığında kusmalar inatçı olabilir. Hafif bulantıların bebeğe zararı yoktur. Ciddi bulantılarda tedavi yapılması gerekir.” dedi.

Gebelikte bulantıyı önlemek için;
-Yemeklerinizi az yağlı, acısız, baharatsız, mümkünse haşlama şeklinde pişirin.
– Bulantıyı azaltmak için beslenme alışkanlığınızı değiştirin. Az az ve sık yemek yiyin.
– Protein ve karbonhidrat beslenmenizde ağırlıklı olsun.
– Yemeğe başlarken önce kuru yiyeceklerle başlayın. (Kuru ekmek, peksimet, ekmek kabuğu gibi.)
-çok sıvı kaybettiğinizden dolayı bol miktarda sıvı alın. Maden suyu-soda faydalı olabilir.
– Sadece doktorunuzun önereceği bulantı ilaçlarını kullanın.
– Su içemiyorsanız su oranı fazla olan yiyecekleri tercih edin(Kavun, karpuz, portakal gibi).
– Yatmadan yarım saat önce, hatta yatarken bir bardak süt ve kraker atıştırın.
– Sabahları da yataktan çıkmadan yatağınızda hafif bir kahvaltı yapın ve yarım saat sonra kalkın. Çünkü özellikle sabahları ani hareketler bulantıyı artırır.
-Bazı diş macunları bulantıyı arttırır. Kokusu ve tadı olmayan diş macunlarını tercih edin.
-Doktorunuzun önerdiği miktarda B6 vitamini almanız çok faydalı olacaktır.
– Dışarı çıkarken yanınızda tuzlu kraker, tuzlu fıstık, poşet, ıslak mendil bulundurun.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı