REKLAMI GEÇ

Grip aşısı dönemi başladı

Grip aşısı dönemi başladı

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, gripten korunmak için çocuklarına grip aşısı yaptırmak isteyen ailelerin, Eylül ve Ekim aylarında aşı yaptırabileceğini hatırlattı.

/ DENİZLİHABER / 16 Eylül 2010 Perşembe, 17:10

Gribin özellikle akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi kronik rahatsızlığı bulunan çocuklarda ölüme varan ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirten Uz. Dr. Ramazan Canural, ani hava değişimlerinin gribe neden olduğu için bu mevsimlerde gribe karşı tetikte olmak gerektiğini söyledi. Başhekim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, şöyle konuştu: “Grip, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateşin 4–5 günden fazla sürdüğü, öksürüğün giderek arttığı grip semptomlarında diğer hastalıklardan şüphelenilebilir. Çünkü viral enfeksiyonlar, vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatüree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda ailelerin yaptığı en büyük hata grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermek oluyor. Oysaki antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılayıp, dirençli bakterilerin oluşmasına yol açtığı için daha sonraki enfeksiyonlara olumsuz zemin hazırlar. Özellikle de aspirin akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceğinden grip halinde hiç kullanılmaması lazım.”

“Eylül-Ekim ayı grip aşısı için ideal”
Gripten korunmak için çocuklarına grip aşısı yaptırmak isteyen ailelerin, Eylül ve Ekim aylarında aşı yaptırabileceğini de hatırlatan Canural, aşı olabilecek çocukları şöyle anlattı: “6 aylık bebek ile 5 yaş grubundaki çocuklar, prematüre doğan, kronik akciğer hastalığı, astım, böbrek ve kalp problemi olan çocuklar mutlaka grip aşısı olmalıdır. Çünkü bu gruptaki çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu sık görülmektedir. 65 yaşından büyük kişiler, kronik akciğer, kalp, şeker, böbrek, astım, bronşit, kistik fibrosiz, amfizem gibi hastalıkları bulunanlar, uzun süre aspirin tedavisi görenler, bazı hematolojik hastalığı bulunanların da doktorlarına danışarak grip aşısı yaptırmaları gerekir. Grip mevsimi sırasında hamile olan kadınların ve emziren annelerin de aşılanmasında sakınca yoktur. Ayrıca, risk grubunda bulunan kişilerin ve çocukların enfeksiyondan korunması için ev halkının, sağlık çalışanlarının, bakımevi ve kreş çalışanlarının da aşılanması önemlidir.”

Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, nadir de olsa aşıya bağlı olarak enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi lokal veya ateş, halsizlik, kas ağrıları ve alerjik reaksiyonlar gibi genel yan etkiler görülebileceğine dikkati çekerek, yumurtaya karşı ciddi şekilde alerjisi olanlara da aşı yapılmaması gerektiğini söyledi.

“Gripten korunmak için beslenmeye dikkat”
Ailelerin çocuklarını gripten korumak için beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, “Enfeksiyonlara açık olması dolayısıyla uzun süre kapalı ve kalabalık mekânlarda durulmamalı, bu tür mekânlar sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle okullarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca okula giden çocukların düzenli uyku uyumaları sağlanmalıdır. Çünkü sonbahar döneminde yoğun bir okul temposuna giren çocukların beslenme ve uyku düzenlerinin değişmekte, kapalı mekânlarda uzun süre kalmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı da grip olmaya daha açıktır ” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı