REKLAMI GEÇ

“Grip aşısı soğuk algınlığına etki etmez”

“Grip aşısı soğuk algınlığına etki etmez”

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, grip hastalığından korunmak için yaptırılan grip aşısının soğuk algınlığına etki etmediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Eylül 2010 Cumartesi, 16:18

Grip hastalığının yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrıları, kuru öksürük belirtilerini gösteren, aşırı halsizlikle seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu belirten KBB Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, Ekim ayından sonra baharın ilk ayları da dâhil olmak üzere özellikle Kasım ve Nisan aylarında daha sık görüldüğünü ifade etti. Astım, bronşit, diyabet, kronik böbrek, kalp ve karaciğer gibi kronik hastalıkları bulunan hastalar ile yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin normal bireylere göre gripten çok daha fazla etkilenebildiğine vurgu yapan Aktaş, şunları söyledi: “Grip hastalığı normal bir bireyde 7 ile 10 gün arasında sürer. Hastalık sırasında aşırı halsizlik nedeniyle iş ve okul verimi düşer. Bu gibi durumlarda mutlak surette 5–7 gün arası istirahat gerekir. Ayrıca hekim tarafından gerekli görülmedikçe antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotik ancak grip sonrasında bir başka enfeksiyon (kulak iltihabı, sinüzit) ortaya çıktığında uygulanmalıdır. Gripte bol vitamin, yeterince sıvı tüketilmeli, ağrı kesici ilaçlar gerektiğinde alınmalıdır. Grip sonrasında kronik hastalığı olan kişilerde hastalık zatürree, menenjit, beyin iltihabı (ensefalit), orta kulak iltihabı ve sinüzite dönüşebilmekte, nadiren ölümle sona ermektedir.” diye konuştu.

Grip aşısını her bireyin yaptırması gerekmediğini kaydeden Dr. Uğur Aktaş, öncelikle risk grubunda yer alan; kronik hastalar, 65 yaş üzeri kişiler ile hamileler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve 6 aylıktan büyük çocukların hepsinin grip aşısı yaptırması gerektiğinin daha doğru olduğunu belirtti. Aktaş, “Sağlık çalışanları, sık sık yurt dışına seyahat edenler, kalabalık yerlerde çalışanlar, ekonomik verimin ve hastalık sırasında raporlu olmanın yani iş gücü kaybının istenmediği meslek grupları (iş adamları, sporcular, öğretmenler gibi) yer alır” diye konuştu. Grip aşısının koruma oranı yüzde 50–70 arasında olduğunu söyleyen Aktaş, grip aşısı olan kişilerin, grip hastalığından korunduğunu ancak soğuk algınlığı geçirmemize engel olmadığını kaydetti.

Grip aşısının bir yıl önceki salgın yapan virüslerden elde edildiğini ifade eden Aktaş, aşı yaptırmak için en uygun zamanın Eylül-Ekim ayları olduğunu söyledi. Aktaş, “Grip aşısı, her yıl yeniden yapılmalıdır. 6 ay kadar hastalıktan korur. Hastalığın sadece önlenmesi değil, diğer ağır enfeksiyonlara dönüşmesini de engellediği için riskli hastalar açısından önem arz eder” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı