Griple soğuk algınlığını karıştırmayın

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, grip hastalığını soğuk algınlığı ile karıştırmamak gerektiğini söyledi. Aktaş, grip hastalığından korunmak için yaptırılan grip aşısının soğuk algınlığına etki etmeyeceğini belirtti.
/ DENİZLİHABER / 16 Eylül 2008 Salı, 00:00
Grip hastalığının Ekim ayından sonra, baharın ilk ayları da dahil olmak üzere özellikle Kasım ve Nisan aylarında daha çok görüldüğünü ifade eden Dr. Uğur Aktaş, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrıları, kuru öksürük belirtilerini gösteren, aşırı halsizlikle seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydetti.
Uz. Dr. Uğur Aktaş şunları söyledi: “Grip hastalığının belirtileri ile soğuk algınlığının belirtileri farklılık arz eder. Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında daha çok görülen burun akıntısı, boğazda yanma hissi, burunda tıkanıklık, öksürük, normal ateş veya hafif ateş ve hafif halsizlikle seyreden diğer bir üst solunumu yolu enfeksiyonudur.”
“Kronik hastalar gripten daha çok etkilenir”
Grip hastalığının her yıl dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini etkilediğini dile getiren Dr. Uğur Aktaş,kronik hastalıkları bulunan (astım, bronşit, diyabet, kronik böbrek, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları, yaşlı hastalar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler) bireylerin normal bireylere göre gripten çok daha fazla etkilenebildiğine vurgu yaptı. Aktaş, “Grip sonrasında kronik hastalığı olan kişilerde hastalık zatürree, menenjit, ensefalit (beyin iltihabı), orta kulak iltihabı ve sinüzite dönüşebilmekte, nadiren ölümle sona ermektedir. Ancak bu gibi durumlar çok nadiren görülmekte, gripten ölüm vakaları ülkemizde Avrupa ve diğer birçok ülkeye göre çok daha az görülmektedir” dedi.
“Hekim uygun görmedikçe antibiyotik kullanmayın”
Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, grip hastalığı hakkında şunları belirtti. “Grip hastalığı normal bir bireyde 7 ile 10 gün arasında iyileşir. Hastalık sırasında aşırı halsizlik nedeniyle iş ve okul verimi düşer. Bu gibi durumlarda mutlak surette 5–7 gün arası istirahat gerekir. Ayrıca hekim tarafından gerekli görülmedikçe antibiyotik kullanılmaz. Antibiyotik ancak grip sonrasında bir başka enfeksiyon (kulak iltihabı, sinüzit) ortaya çıktığında uygulanmalıdır. Gripte bol vitamin, yeterince sıvı tüketilmeli, ağrı kesici ilaçlar gerektiğinde alınmalıdır” diye konuştu.
“Grip aşısı soğuk algınlığını etkilemez”
Grip aşısını her bireyin yaptırması gerekmediğini kaydeden Dr. Uğur Aktaş, öncelikle risk grubunda yer alan; kronik hastalar, 65 yaş üzeri kişiler ile hamileler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar ve 6 aylıktan büyük çocukların hepsinin grip aşısı yaptırması gerektiğinin daha doğru olduğunu belirtti. Aktaş, “Öncelik sırasında daha sonra sağlık çalışanları, sık sık yurt dışına seyahat edenler, kalabalık yerlerde çalışanlar, ekonomik verimin ve hastalık sırasında raporlu olmanın yani iş gücü kaybının istenmediği meslek grupları (iş adamları, sporcular, öğretmenler gibi) yer alır. Grip aşısının koruma oranı yüzde 50-70 arasındadır” diye konuştu. Grip aşısı olan kişilerin, grip hastalığından korunduğunu belirten Aktaş, grip aşısının soğuk algınlığı geçirmemize engel olmadığını kaydetti.
Grip aşısının bir yıl önceki salgın yapan virüslerden elde edildiğini ifade eden Aktaş, aşı için en uygun zamanın Eylül-Ekim ayları olduğunu söyledi. Aktaş, “Grip aşısı, her yıl yeniden yapılmalıdır. 6 ay kadar hastalıktan korur. Hastalığın sadece önlenmesi değil, diğer ağır enfeksiyonlara dönüşmesini de engellediği için riskli hastalar açısından önem arz eder” dedi.