Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Demirciler, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, doğal ortamlarda yetişen mantarlar yerine, kültür mantarı yenmesini önerdi.
/ DENİZLİHABER / 15 Şubat 2013 Cuma, 13:07
Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Demirciler, mantar zehirlenmelerinin, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında arttığına işaret ederek, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğin ifade etti. Doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda zehirlenme olayları görüldüğüne işaret eden Demirciler, belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Demirciler, “Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehir niteliğine göre 2 ile 6 saat gibi bir zaman diliminde ortaya çıkmaktadır. Mantar tüketilmesinin 2 saat sonrasında ortaya çıkan zehirlenme belirtileri; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre 6 saat sonra görülen zehirlenme belirtileri de; bulantı ve kusma, ishal, ateş, nabız, karın ağrısı şeklinde sıralanabilir. Daha sonra organ bozukluklarına bağlı belirtiler görülebilir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir” dedi.
Mantar zehirlenmesinin nasıl teşhis edilebileceği hakkında da bilgi veren Demirciler “Hastanın mantar yeme hikayesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Yenilen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisini kolaylaştırır. Ancak bu konuda yapılacak en doğru hareket mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtileri görüldüğü anda hemen en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurmasıdır” dedi.
Mantar zehirlenmesinin zamanında müdahale ile tedavi edilebildiğini dile getiren Demirciler “Zehirlenme konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmesinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Ancak mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ nden ( UZEM- Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek antidot ( panzehir) bulunmaktadır” diye konuştu. Zehirlenmelerin önemli bir kısmının basit önlemlerle engellenebileceğini vurgulayan Demirciler, “Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilir bir zehirlenme şekli olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir” dedi.
Kültür mantarlarının bünyelerinde zehirli madde bulundurmadığından zehirlenmeye yol açmadığını kaydeden Demirciler, “Ancak bu mantarların yetiştiği ortam itibarı ile bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmalarla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; ayrıca ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” dedi.