REKLAMI GEÇ

Bu hastalık en sık kadınlarda görülüyor

Bu hastalık en sık kadınlarda görülüyor

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, ileri yaş grubu hastalığı olarak bilinen omurga hastalıklarının kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2016 Perşembe, 14:14

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, omurga hastalıkları ile ilgili yaptığı açıklamada, vücudun dengesini korumak ve sağlıklı bir bedene kavuşmak için, omurga sağlığının önemli olduğuna dikkati çekti.

denizli-ddh-omurga-sagligi-1

EN ÇOK YÜKE MARUZ KALAN BÖLÜM
Omurga sağlığının gerek içerdiği, gerekse destek görevi yaptığı yapılar nedeniyle çok önemli olduğunu ifade eden Selçuk, “Omur kemikleri arasından çıkan sinirler, bulunduğu bölgeye göre; kol, gövde ve bacakların hareketini sağlıyor. Omurga bu sinirlerin omurilikten çıkana kadarki seyrinde koruma ve vücudu dengede tutma görevi görüyor. Omurgamız hayatımız boyunca en çok yüke maruz kalan vücut bölümüdür. En sık rastlanan omurga hastalıkları; dejeneratif omurga hastalıkları, disk hastalıkları, skolyoz ve kifoz olarak adlandırılan sonradan kazanılmış veya doğumsal kaynaklı eğrilikler, omurga bölgesinin travmaları, omurga tümörleri ve omurga enfeksiyonlarıdır” dedi.

Omurga hastalıklarının en sık ileri yaş grubunda, osteoporotik hastalarda, doğumsal anomalisi olanlarda, ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü bulunanlarda ve yoğun çalışma temposu olanlarda görüldüğünü anlatan Selçuk, omurga sorunlarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre daha fazla olduğunu belirtti.

OMURGA HASTALIKLARINDA KORUNMA YOLLARI
Omurga hastalıklarını işaret eden bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrı, boyun ağrısı ile kollara ve sırta yayılan ağrı, bacaklarda ve ellerde uyuşma ve güçsüzlük, omuz dengesizliği, meme asimetrisi ve duruş bozukluğu gibi belirtilerin dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Selçuk, “Omurga rahatsızlıklarından kurtulmanın en iyi yolu korunmadır. Korunabilmek için yürürken, ayakta dururken ve otururken dik durmaya, karnı içeri çekmeye, sırtı düz tutup başı hafifçe yukarı kaldırmaya dikkat edilmeli” diye konuştu.

BUNLARI YAPIN
Ortepedi uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk hastalıktan korunma yollarını şöyle sıraladı:
-Otururken ayaklar yerle temas ettirilmeli ve asla bacak bacak üstüne atılmamalı; çünkü dizlerin altından iki ana damar geçer ve bunların üzerine uygulanan basınç kan dolaşımını etkiler. Bu da zaman içinde sırt ve bel ağrılarına, varis ağrılarına, bacakların alt kısımlarındaki kan damarlarında sorun oluşmasına yol açar.
-Özellikle bayanlar temizlik yaparken, elektrik süpürgesi kullanırken ve bulaşık yıkarken bellerini dik tutmalı ve yerden herhangi bir şey kaldırırken dizlerini düz tutmamalıdırlar. Dizleri kırmak omurgaya binen yükü hafifletir.
-Yatarken mutlaka ortopedik yatak kullanılmalıdır.
-Karın kasları güçlendirilmelidir, böylelikle omurga üzerine binen yük yüzde yirmi azalır.
-Ağır şeyler taşırken yük iki omza eşit şekilde dağıtılmalıdır

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı