REKLAMI GEÇ

Havuzlarda göz enfeksiyonuna dikkat!

Havuzlarda göz enfeksiyonuna dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya, yaz aylarında özellikle havuza bağlı göz enfeksiyonlarının arttığına dikkat çekerek, temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesi, deniz gözlüğü kullanılmasını ve duş alınmasını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2016 Pazartesi, 14:47

Op. Dr. Hüseyin Kaya, sıcak yaz günlerinde havuzların serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi olduğunu, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde gözde ciddi enfeksiyonlar meydana gelebildiğini söyledi.

Klorlama veya farklı dezenfeksiyon yöntemleriyle temizlenmemiş havuz sularından bulaşan bakteri, virüs ve parazit gibi etkenlerin göz enfeksiyonuna neden olabildiğine dikkati çeken Kaya, “Bunun sonucunda konjonktivitte batma, kızarıklık, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik ve gözlerde sulanma, ağrı gibi şikayetler olabilir. Ayrıca bu şikayetlere bağlı olarak görmede bulanıklık da yaşanabilir” dedi.

“KALICI GÖRME KAYBI YAŞANABİLİR”
Alerjik bünyeli kişilerde sudaki klora bağlı reaksiyonların gelişebileceğini belirten Kaya, “Bu nedenle bu kişilerin deniz gözlüğü kullanmaları, havuzdan çıktıktan sonra gözlerini bol suyla yıkamaları bu reaksiyonlara karşı gözleri korumada faydalı önlemlerdendir. Havuza bağlı göz enfeksiyonlarından bir diğeri de gözün şeffaf kısmı olan kornea dokusunun iltihabı olan keratittir. Bu rahatsızlıkta gözün saydam tabakası üzerinde beyaz leke oluşur. Bu durumda gözde şiddetli batma ve ağrı yaşanır. Bu enfeksiyonun ilerlemesine bağlı saydam tabakada ülserleşme ve delinme gibi durumlar oluşabilir. Oluşan bu durumlara bağlı görme azalması ve daha da kötüsü kalıcı görme kaybı da yaşanabilir. Kontakt lens kullananlarda keratit görülme olasılığı daha fazladır” diye konuştu.

HAVUZA KONTAKT LENS İLE GİRİLMEMELİ
Vücut direnci iyi olmayanlarda, çok uzun süre havuzda kalanlarda ve özellikle de kontakt lens kullananlarda havuza bağlı göz enfeksiyonu olasılığının arttığına işaret eden Op. Dr. Hüseyin Kaya, sözlerine şunları ilave etti:

“Kontakt lensler, havuz suyunu içine emer ve mikropların lens gözeneklerine yerleşmesine neden olur. Bu nedenle havuza kontakt lensle girmemek göz enfeksiyonlarına yakalanmamak için çok önemli bir önlemdir. Havuzdan geçen enfeksiyonların büyük kısmı bulaşıcılık özelliği gösterir. Bu nedenle hasta kişinin göz salgılarına temas etmemek gerekir. El hijyenine dikkat edilmeli, havlular ortak kullanılmamalı, göz damlalarını göze temas ettirmeden kullanmalıdır. Aynı damlayı birden fazla kişinin de kullanmaması hastalıktan korunmada önemlidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı