REKLAMI GEÇ

Hipertansiyon öldürebilir de, önlenebilir de

Hipertansiyon öldürebilir de, önlenebilir de

Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Melek Soykan, hipertansiyonun önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirterek uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Şubat 2020 Cuma, 10:57

Dr. Soykan, kanın dolaşımı sırasında damarlara uyguladığı basıncın artması olarak tanımlanan hipertansiyonun 30 yaşından sonra sıkılığının arttığını ve 50 yaşından sonra ise üç hastanın birinde görüldüğünü söyledi.

HİPERTANSİYON ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Hipertansiyonun; daha çok genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkabildiğini belirten Soykan, şunları söyledi: “Hipertansiyonun ortaya çıkmasında genetik düzeltilemeyebilir fakat yüksek tuz miktarının azaltılması, stresle başa çıkabilme, obezitenin önlenmesi, hareketsiz yaşamın önüne geçilmesi, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi elementleri içeren sebze-meyve–süt ve süt ürünlerinin yeterince alımı ve sağlıklı dengeli bir beslenme ile hipertansiyon önlenebilir bir hastalıktır.

YÜKSEK BASINÇ CİDDİ RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLABİLİR
Hipertansiyonda; halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, burun kanaması, göğüs ağrısı, görmede bozukluk, nefes darlığı ve bacaklarda şişlik şikayeti olabilir. Hiçbir şikayete sebep olmadan tesadüfen kan basıncı ölçümü sırasında da ortaya çıkabileceği gibi organ yetmezliğine neden olan ve hayatı tehdit eden, acil müdahale gerektiren durumlarla da kendini gösterebilir.

Hipertansiyonun tedavisinde kullanılan ilaçlar oldukça etkin olup genelde ikili ya da üçlü kombinasyonlar ve ilaveten yaşam tarzı değişiklikleri ile risk faktörlerinin önüne geçilmesi hipertansiyon tedavisini başarılı kılmaktadır. Tanısı ve takibinde çeşitli zorluklarla karşılaşılmakta olup hasta ve hekim işbirliği ile önlenmesi ve kontrolü mümkün olan bir hastalıktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı