REKLAMI GEÇ

İlaca, kur düzenlemesi zammı geldi, Denizlili eczacılar sıkıntıya dikkat çekti

İlaca, kur düzenlemesi zammı geldi, Denizlili eczacılar sıkıntıya dikkat çekti

İlaç fiyatlarında dikkate alınacak euro kuru belirlendi. Bu da ilaca yüzde 20’yi bulan zam oranında yansıyacak. Denizli Eczacı Odası Başkanı Osman Özdemir, zammın her yıl yapılan rutin bir uygulama olduğunu ancak önemli olanın vatandaşın ilaca ulaşılabilirliği olduğunu söyledi. Özdemir, “Zam dönemlerinde bazı ithal firmalar ilaçlarını piyasaya sürmüyor, bu da ilaç bekleyen vatandaşı etkiliyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Şubat 2021 Cumartesi, 13:15

“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” Resmi Gazete’de yayınlandı.

Buna göre, kur, geçen yıla göre yüzde 20 arttırılarak 3.81 TL’den 4.57 TL’ye yükseltildi.

Kararda “Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak TL cinsinden 1 Euro değeri, 2021 yılı için bir önceki dönemde uygulanan 1 Euro değerinin yüzde 20 fazlasını geçemez. Bu kararın yayımı tarihinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu toplanır ve Euro değerini ilan eder” denildi.
Eczacılık kaynakları, kararın ilaç fiyatlarında yüzde 20 zam anlamına geldiğini ve pazartesi günü yürürlüğe gireceğini belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN İLACA ULAŞMAK”
Denizli Eczacı Odası Başkanı Osman Özdemir, eczacılar olarak ilacın ulaşılabilirliğini önemsediklerini belirterek, “Her yıl böyle zam dönemlerinde özellikle Türkiye’de üretilmeyen, ithal gelen ilaçları piyasada bulamıyoruz. Firmalar zammı bekledikleri için ilaçlarını piyasaya sürmüyor. Ne hikmetse bu ilaçlar zamdan bir hafta sonra piyasaya çıkıyor. Bu durumda da vatandaşımızın ilaçlara ulaşabilmesi zor oluyor. Bizim tabi ki bir zam beklentimiz vardı. Ama bunu yılda bir kez yüzde 20 olarak değil de, yılda 3-4 kez daha düşük oranlarda yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. O zaman ilaçların piyasada bulunabilirliği dolayısıyla vatandaşların da bu ilaca ulaşabilirliği artar” dedi.

“ECZACININ KAR PAYI ARTMIYOR”
Eczacıların ilaç zammından kar anlamında çok etkilenmediğine dikkat çeken Özdemir, “Eczacıların ilaçlardan aldığı kar payı, zamla birlikte artmadı. Bu payı zaten Sağlık Bakanlığı belirliyor. Hatta yüzdelik anlamda baktığımızda düştü diyebiliriz. Alınan kar payının da belirli bir sistemi var. 90 liralık bir ilaca yüzde 20 zam geldiğinde ilaç fiyatı 100 lirayı geçtiği için kar payı da düşüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı