İnternet bağımlısı mısınız?

Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, İnternet bağımlılığı nedir? Kimlere internet bağımlısı denir? İnterneti en çok kimler kullanır? Sorularına yanıt vererek, bilişim çağının en büyük icadı internetle ilgili bağımlılığı anlattı.
/ DENİZLİHABER / 27 Aralık 2012 Perşembe, 15:57
Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, bu kez internet bağımlılığı konusunu değerlendirdi. İnternet bağımlılığı nedir? Kimlere internet bağımlısı denir? İnterneti en çok kimler kullanır? Tuncer, bu soruların cevaplarını sizler için verdi.
İNTERNET NEYİN YERİNİ ALDI?
Tuncer, içinde bulunduğumuz bilgi çağının en önemli gereksinimlerinden birinin internet olduğunu belirterek, “Öncelikle internetin dünya çapındaki kullanımına bakıldığında karşımıza çıkan internet kullanıcısı sayısı 100 milyonları aşmaktadır. Tarihe bakıldığında kamusal alanın belli bir süreç içinde farklı alanlardaki gelişimini devre devre görmek mümkün olmaktadır. 18. yüzyıla bakıldığında insanların bir araya geldiği kahvehanelerin insanların düşüncelerini paylaştıkları ve tartıştıkları bir ortam olduğu bilinmektedir. Daha sonraki zamanlarda kasaba toplantıları aynı amaca hizmet etmiştir. Günümüze yaklaştığımızda yazılı basının önem kazandığını görmekteyiz. Daha sonra ortaya çıkan ve şu anda da etkisini gösteren televizyon yine aynı amaca hizmet etmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi bilgi çağına girilmesiyle 100 milyondan fazla insanın kullandığı internetin yavaş yavaş bu görevi devraldığı görülmektedir” dedi.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI NEDİR?
İnternetin genel kullanım ağına bakıldığında, bu ağın çok geniş olduğunu kaydeden, Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, internet, elektronik posta kullanımından milyarlarca web sayfasının kullanıldığı ve bilginin serbestçe yayıldığı bir ortama ek olarak eğitimin, alış-verişin ve sohbet odalarının kullanıldığı ve insanlar arasında yoğun bir etkileşimin oluştuğu sanal bir ortam olduğunu sözlerine ekledi. Tuncer, “Fakat bu kullanımın sonsuz olduğu uçsuz bucaksız olan sanal dünya sağladığı faydaların yanında kötüye kullanım ve bağımlılık oluşturma riskini de beraberinde getirmektedir” dedi. Tuncer, “Son günlerde değişik çevrelerde ses getirmeye başlayan bu rahatsızlık “İnternet Bağımlılığı” olarak adlandırılmaktadır. Akıllara hemen şu soru gelmektedir: nedir bu “İnternet Bağımlılığı”? İşte bu soruya cevap verebilmek ve bu rahatsızlığı daha iyi anlayabilmek için ilk önce bu bağımlılık çeşidinin belirtilerinin açıklanması gerekmektedir” dedi. “Bu konu ile ilgili yapılmış olan önemli araştırmaların sonuçlarına bakılacak ve kimlerin bu tip bir bağımlılığa meyilli olduğu veya bir başka deyişle risk grubunu oluşturan kişiler açıklanacak ve son olarak ise internette yoğun olarak kullanılan chat (sohbet) odaları inceleme altına alınacaktır.”İnternet Bağımlılığı”nın nasıl bir rahatsızlık olduğunun net bir şekilde anlaşılması açısından bu rahatsızlığın belirtilerinin açıklanması gerekmektedir” dedi.
KİME İNTERNET BAĞIMLISI DENİR?
Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, kişinin internet bağımlısı olup olmadığının da anlaşılabileceğini belirterek, bazı maddeler sıraladı ve bir bireyin 12 ay boyunca bu maddelerin 4 ve daha fazlasını göstermesi halinde o kişiye internet bağımlısı denebileceğini söyledi.
İŞTE O MADDELER
İnternete bağlı değilken bile internet hakkında olan düşünceler.
Tatmine ulaşılması için giderek artan bir şekilde İnternet kullanımı.
İnternet kullanımını kontrol edememe.
İnternet kullanımını kesmeye veya harcadığı zamanı düşürmeye çalıştığında kişinin huzursuz hissetmesi ve daha çabuk sinirlenmesi.
İnternet kullanımını gerçek hayat problemlerinden bir kaçış gibi görmesi.
İnternette daha fazla zaman geçirmek için ailesine ve arkadaşlarına yalan söylemesi.
İnternet kullanımı yüzünden eğitim, iş veya kariyer fırsatını riske atması.
İnternet erişimi için harcanan olağandışı ücretlere rağmen kullanıma devam edilmesi.
İnternete bağlı olmadığı zamanlarda kişinin sosyal yaşamdan geri çekilmesi veya içine kapanması.
İnterneti ilk kullanmaya başladığı zaman ile karşılaştırıldığında şu anki kullanım süresinin uzaması.
YETERİNCE SOSYALLEŞEMEYENLER KULLANIYOR
Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, bu kriterlere uyan internet bağımlılarının eğitim, meslek, sosyal ve finansal alanlarda güçlük çektiğinin açıkça görüldüğünü belirterek, “İnternetin en çok kullanılan alanları sıralandığında herhalde ilk sırayı sohbet odaları almaktadır. Sohbet odaları internet kullanan bireylerin en kolay erişebilecekleri bir alan olduğundan kötüye kullanıma açıktır. Buna ek olarak bu sohbet odalarını kullanan bireylerden bazılarının internette tanıştığı ve sanal arkadaş olarak adlandırılan kişilere duygusal olarak bağlandıkları görülmektedir. Bu sohbet odalarında oluşturulan sanal topluluklar bireylere gerçek dünyadan bir kaçış yolu olarak hizmet etmektedir. Bu odaları sık kullanan kişilerden çoğu gerçek hayatta tatmine ulaştıramadıkları duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını, oluşturulan bu sanal topluluklarda tatmin etmeye çalışmaktadırlar. Buna ek olarak sohbet odalarını kullanan kişiler bu ortamda tanıştıkları insanlardan sosyal kabul görmek istemektedirler. Bu kişilerin gerçek yaşamda fazla toplum içine giremediklerini veya bir başka deyişle yeterince sosyalleşemediklerini söylemek yanlış bir öngörü olmamaktadır. Hatta bu konuya başka bir açıdan bakıldığında bireylerin sosyalleşme ihtiyaçlarını oluşturulan bu sanal topluluklarda karşılamaları ilk bakışta çoğu insana faydalı olarak bile görünebilir” dedi.
SANAL KİŞİLİK OLUŞTURUYORLAR
İnternet Bağımlılarının zaman geçtikçe bilgisayar başında daha çok vakit geçirdiğini ve giderek gerçek yaşam ile bağlarını kopardıklarına işaret eden Tuncer, “Bu durumda bu sohbet odalarının bireylerin üzerinde yarardan çok zararları olmaktadır. Kişilerin internette sıkça kullanılan sohbet odaları içindeki davranışları incelendiğinde çok ilginç bir nokta dikkat çekmektedir. Özellikle internete bağımlı olan kişiler arasında görülen bu davranış biçiminde bireyler gerçek kimliklerini saklayarak internette sanal kişilikler oluşturmakta ve bu oluşturdukları kişilik dahilinde sanal arkadaşlarıyla sohbet etmektedirler. Buna ek olarak oluşturulan bu sanal kişiliklerin sayısı tamamen o bireyin isteğine kalmaktadır. Yani, örnek olarak, bir kişi kendi öz kişiliğinden farklı olarak bir tane veya on tane de sanal kişilik oluşturabilir. Hatta oluşturulan bu sanal kişilikler bireyin öz kişiliğinin tam zıttı bir şekilde olabilmektedir. Örnek olarak, erkekler bayan olarak bile sanal kişilikler oluşturabilmektedirler veya, içine çok kapanık olan bir kişi, sohbet odalarında bunun tam tersi bir şekilde davranabilir” dedi.
İNSANLAR NEDEN SANAL KİŞİLİK OLUŞTURUR?
Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer insanların sanal kişilikler oluşturmalarını ise şöyle açıkladı, “Bu sorunun cevabı popüler bir teoriyle açıklanmaktadır. Bir kişi ele alındığında bu kişi ilk olarak kendi öz kimliğine sahiptir. Kişinin bu öz kimliği bebekliğinden itibaren olan olaylar dahilinde gelişir ve kişinin normal yaşamında kullandığı davranış ve düşünme biçimleri bu kişilik içinde anlam bulmaktadır. İşte bu öz (gerçek) kimliğe ek olarak bir de idealize edilmiş olan kimlik vardır. Bu kimlik genellikle kişinin gerçek kimliğinin aksine bir çizgi çizmektedir. Normal yaşamda kişinin ailesinden, arkadaşlarından veya yakın çevresinden gelebilecek olan eleştirilerden çekindiğinden, kişi bu idealize edilmiş kimliğini gösterme şansı bulamayabilir. İşte sanal dünyadaki sohbet odalarında yaratılan sanal kişiliklerden çoğu bireyin bu idealize edilmiş kişiliğinin değişik birer şekli veya biçimi olarak ortaya çıkmaktadır. Birey normal yaşamda gerçek kişiliğinin izin vermediği davranış veya düşünme biçimlerini oluşturmuş olduğu bu sanal kişilik veya kişilikler vasıtası ile ortaya koyabilir. Eğer bu kişi internet bağımlısı ise, yani zamanının çoğunu artan bir şekilde bilgisayar karşısında geçiriyor ve normal yaşamla olan bağları gitgide zayıflıyor ise bu kişinin yaratmış olduğu bu sanal kişilikleri sık kullanmasının bir sonucu olarak kişilik bunalımına düşmesi olağan olabilmektedir. Çünkü, birey sanal dünyadan çıkıp normal yaşam içine girdiğinde bu iki ortamda da kullandığı kişilikler birbirleriyle çelişeceği için bireyin kafasının karışması ve bir kişilik karmaşası içine girmesi daha kolay olabilmektedir” dedi.