Utançlarından yıllar sonra gidebiliyorlar

DDH Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yüksel, genel vakalar incelendiğinde 4 ve üstü doğum yapmış kadınların, sıkça görülen idrar kaçırma hastalığına yakalandıktan utançlarından ötürü tam 9 yıl sonra hastaneye başvurduklarının ortaya çıktığını söyledi.
/ DENİZLİHABER / 31 Ocak 2013 Perşembe, 14:37
Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Gökben Yüksel dörtten fazla doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırma rahatsızlığının sık görüldüğünü ve bu rahatsızlığın sosyal ve psikolojik etkilere yol açtığını söyledi. Yüksel “Hastaların ancak yüzde 25’i doktora başvuruyor. Kadınların doktora şikâyetlerinin başlamasından ortalama 9 yıl sonra başvurdukları tespit edildi” dedi.
İdrar kaçırmanın tıp dilinde üriner inkontinans olarak adlandırıldığını belirten Yüksel, bu durumun sosyal ve hijyenik problemleri de beraberinde getirdiğini söyledi. İdrar kaçırmanın istemsiz olarak yaşandığını açıklayan Yüksel “Kadınlarda daha sık karşılaşılan bu durum, sıklıkla orta ve ileri yaş kadınları etkiler ve yüzde 10-30 oranında görülür. Buna rağmen bu şikâyetten yakınan kadınların ancak yüzde 25’i doktora başvururlar. Kadınların doktora şikâyetlerinin başlamasından ortalama 9 yıl sonra başvurdukları tespit edilmiştir. Kadınlar en yaygın olarak öksürme, gülme, ağır kaldırma gibi aktiviteler esnasında idrar kaçırma yaşamaktadırlar ve bu durum “stres üriner inkontinans” olarak adlandırılır. İdrar kaçırma ürogenital hijyenik sorunlar yaratmanın yanı sıra fiziksel faaliyet ve egzersizleri kısıtlayarak kadınların genel sağlığının, özellikle de kalp sağlığının ve psikolojik sağlığının bozulmasına sebep olur” dedi.
İdrar kaçırmanın nedenlerinden bahseden Uz. Dr. Gökben Yüksel özellikle 4 ve üzerinde vajinal doğum yapan bayanlarda idrar kaçırma olayının daha sık görüleceğini söyledi. Yüksel ayrıca obezite, sigara kullanımı, kabızlık, rahmin alınması, kalıtsal-yapısal olarak gevşek bağ dokusuna sahip olmak, ışın tedavi almış olmak ve idrar yolu enfeksiyonlarının bulunması durumlarında da idrar kaçırma vakasının görülebileceğini açıkladı.
İdrar kaçırma şikâyetlerinin meydana geliş şekline göre 4 çeşit olduğunu söyleyen Uz. Dr. Gökben Yüksel hastanın jinekolojik muayenesi ve klinik testleri tamamlandıktan sonra hastaya özel tedavi uygulandığını belirtti. Yüksel “Günümüzde idrar kaçırma şikayetleri için davranış tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon metotları, ilaç tedavileri ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Toplumun bu şikâyetin kadın ve yaşlı olmanın kaçınılmaz bir sonucu olduğu düşüncesinden uzaklaştırılması ve şikâyeti olan hastaların sağlık kuruluşuna başvurmasının sağlanması gerekir. Ayrıca hastalar idrara çıkma ihtiyacını artırdığı için kola, kahve, çay, çikolata ve alkolden; öksürük sıklığını artırdığı için sigaradan uzak durarak; kabızlığı azalttığı için lifli gıdalardan zengin beslenerek, obez iseler kilo vererek idrar kaçırmada azalmayı sağlayabilirler” dedi.