REKLAMI GEÇ

Kalp damar hastalıkları birinci ölüm nedeni

Kalp damar hastalıkları birinci ölüm nedeni

Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Güray Şıracı, kalp damar hastalıklarının birinci ölüm nedeni olduğunu, erkeklerin yüzde 44.4’ünün, kadınların ise yüzde 36.2’sinin bu nedenle hayatını kaybettiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Nisan 2016 Perşembe, 15:21

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Güray Şıracı, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp-damar hastalıklarının yer aldığına dikkati çekerek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre yılda 17,5 milyon kişinin kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi.

Ailesel hiperkolesteroleminin yanı sıra artan hava kirliliği, hareketsiz yaşam, fast food beslenme, eğitim, işte yarışma ve stres, sigara ve alkol tüketimi hedeniyle kalp damar hastalıklarının 20’li yaşlarda bile görülür hale geldiğine işaret eden Dr. Şıracı, “Kalp-damar hastalıkları erkeklerde
yüzde 44.4, kadınlarda 36.2 oranlarıyla birinci sırada ölüm nedeni. Avrupa’da 50-60’lı yaşlarda görülen kalp krizi, maalesef ülkemizde 40-50’li yaşlarda fazla görülmeye başlanmıştır” dedi.

Kalp hastalıklarında çocukluk çağından itibaren sağlıklı yaşam tarzını benimsenmenin önemli olduğunu kaydeden Dr. Şıracı, “Vücudumuzun yaşam süresinde sağlıklı damarların katkısı büyüktür. Kalp hastalıkları ile ilgili genetik geçişi belki engelleyemeyiz. Ancak damar yaşımızı genç tutabiliriz. Bunun için çocukluk yaşlarından itibaren sağlıklı yaşam tarzını benimsememiz gerekir. Aile ve okulda erişkinler, çocuklara rol model olmalı, beslenme ve spor konusunda eğitimler verilmeli, sigara ve alkolün zararları anlatılmalı, stresle başa çıkma yöntemleri öğretilmelidir. Gençlerimiz düzenli fiziksel aktiviteler yapmalı, sigara kullanımı ve pasif içicilikten kaçınmalı, alkol ve uyuşturucudan uzak durmalı, meyve ve sebzeden zengin diyeti benimsemeli, yağ-tuz- şekerden zengin gıdaları az tüketmeli, ‘batı tipi diyet’ denen hazır gıdalarla beslenmemelidir” diye konuştu.

Dr. Güray Şıracı, şişman, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar ile sigara içenlerin 30 yaşından itibaren kalp kontrollerine başlayıp, bu kontrolleri her yıl yaptırmasını, kolesterolün belli seviyede tutulmasını, beslenmede hayvansal yağlardan uzak durulmasını, kırmızı et tüketiminin sınırlandırılmasını, beslenmede protein bakımından zengin gıdaların tercih edilmesini, fast food beslenmeden uzak durulmasını, haftada en az üç gün 1’er saat yürüyüş yapılmasını önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı