KALP HASTALARI DİKKAT!

DDH Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çümen, sıcak havanın, kalp hastalığı olmayan pek çok kişi için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabildiğini, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri tırmandırdığını belirterek, vatandaşları uyardı.
/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2011 Pazartesi, 15:17
Yaz mevsimi ile yüksek dereceleri bulan hava sıcaklığı, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskler taşıyor. Kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişi için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen sıcak ve bunaltıcı havalar, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri tırmandırır. Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çümen, yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Hava sıcaklıklarının artmasının, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Uzm. Dr. Bülent Çümen, “Aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısı artış göstermektedir. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı yıllarda yapılan gözlemsel çalışmalarda özellikle yaşlı ve yandaş hastalıkları olan hastaların, daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artmasıdır. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin, bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir” dedi.
Çümen, kalp hastalarının büyük bir kısmının sıcak yaz günlerinde, kış günlerine göre çok daha rahat olduğunu ve kendini daha iyi hissetmenin verdiği bu rahatlıkla, daha uzun ve efor gerektiren sporlar ile bazen fark etmeden kendilerini zorlayabildiklerini belirtti. Uzm. Dr. Bülent Çümen, “Hastalar özellikle yaz döneminde diyetlerini gevşetir, ilaçlarını azaltabilir ya da tamamen bırakarak kendilerine zarar verebilirler. Bu nedenlerle tansiyon ve kalp hastalarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar vardır” dedi.
Çümen, yaz mevsiminde kalp sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu: “Yaz aylarında açık renkli, bol ve rahat, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri giymeliyiz. Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Özellikle ağır, yağlı yemeklerden kaçınmalıyız. Kolesterol bakımından kısıtlı hayvansal yağlar, yumurta ve kabuklu deniz ürünlerini tüketmeliyiz. Az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye çalışmalıyız. Ayrıca hipertansiyonu olan kalp hastaları, tuz tüketiminden kaçınmalı.”
Uzm. Dr. Bülent Çümen, yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacının 2-3 litreye çıktığı için yazın günde 2-2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olunmasını isteyen Çümen, “Çünkü kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi, tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına veya daha da ağırlaşmasına neden olabilir” dedi.
Ayrıca Çümen, ”Özellikle güneşin dik olduğu saatlerde açık havada dolaşmayın. Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün. Açıklarda yüzmeyin. Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaçlarınızın yaza göre düzenlenmesini sağlayın. Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın” uyarılarında bulundu.