KETEM hayat kurtarıyor

Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), hayat kurtarıyor.
/ DENİZLİHABER / 1 Nisan 2009 Çarşamba, 00:00
KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Alan, Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde, 20 ile 70 yaş arasındaki kişilerin, kanser taramasından geçirilerek, olası kanser tehdidini önlemeyi hedeflediklerini söyledi.
KETEM’de 2003 yılından bu yana rahim ağzı taramalarının yanı sıra, meme taramaları da yapıldığını belirten Dr. Tülay Alan, son dört yılda toplam 67 bin 500 kişinin yararlandığı bu hizmetle, 410 rahim ağzı ve 310 meme kanserinin tespit edildiğini belirtti.
KETEM’in kanseri önlemede önemli bir görev üstlendiğini belirten Dr. Tülay Alan, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların mutlaka bir ya da iki yıl aralıklarla muayene olması gerektiğini söyledi. Alan, “Ulusal tarama standartlarımız rahim ağzı kanseri için 35 ile 65, meme kanseri için 50 ile 69 yaşları arasındadır. Tarama programları gelişmişlik göstergesi olup, birçok gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserine bağlı ölümler, bu sayede önemli ölçüde azalmıştır. Her ne kadar kişiye rahim ağzı kanseri aşısı uygulansa da smear testi yapılması da gereklidir” diye konuştu.
KETEM’in asıl hedefinin, hiç kanser taraması yatırmamış kadınlara ulaşmak olduğunu kaydeden Dr. Tülay Alan, bunun için hastaneye başvuranların yanı sıra mahallelerde de çalışma yaptıklarını anlattı. Tülay Alan, merkezdeki sağlık görevlileri tarafından kadınlara eğitim verilerek, meme kanseri oluşum şekli hakkında bilgilendirildiklerini ifade etti. Alan, “Daha önce Darıveren Beldesi’nin Bahçelievler Semti’nde meme taraması yapılmıştı. Halen Topraklık Semti’nde tarama devam ediyor. Hem rahim ağzı hem de meme kanseri taraması için Karaman Mahallesi’nde bir bölge belirleyeceğiz” dedi.
Kadınların erken teşhis için mutlaka merkeze gitmesi önerisinde bulunan Dr. Tülay Alan, tektik, tarama ve eğitimlerin sosyal güvencesi olanlara ve tarama gruplarına ücretsiz yapıldığını, çoğu personelin de kadınlardan oluştuğunu söyledi. KETEM’e 20 ile 70 yaş arasındaki bütün kadınları PAP smear testi için beklediklerini hatırlatan Alan, alınan numunelerin patolojik tetkiklerini yaparak sonuçları değerlendirdiklerini, böylece kadınların risklerinin azaltıldığını ifade etti.
‘Yakında bağırsak ve
rektum taramaları da yapılacak’
Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın Kolorektal (bağırsak ve rektum) Kanser Taraması Ulusal Standartları’nı 12.03.2009 tarihinde yayınladığını belirten Dr. Tülay Alan,önümüzdeki günlerde Denizli Devlet Hastanesi’nde kolon kanserinin erken teşhisine yönelik gaitada gizli kan testinin (GGK) yapılmaya başlayacağını söyledi. Dr. Tülay Alan bu tarama programının amacını şöyle anlattı: “Önemli bir sağlık sorunu olan kolorektal kanserler, kanser öncüsü lezyon adı verilen premalign lezyonların varlığı ve nispeten kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle erken yakalamaya uygun bir hastalıktır. Bu nedenlerden ötürü temel amaç; ülke çapında oluşturulacak ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, kolorektal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle invazif (ilermiş) kanser sıklığını, buna bağlı sakatlanma ve ölümleri azaltmak, aksi takdirde uygulanması gereken karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir.”