REKLAMI GEÇ

KOAH akciğer kanserine de yol açabilir

KOAH akciğer kanserine de yol açabilir

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dünya KOAH ve akciğer kanseri hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2016 Çarşamba, 15:52

KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) ve Akciğer Kanseri hastalıklarının pek çok ortak noktası bulunduğunu ve bunların başında sigara içimi geldiğini söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Halime Balkanlı, sigara içenlerin %30’unda KOAH, %10’unda ise akciğer kanseri geliştiğini ifade etti.

denizli-ddh-koah-1

Balkanlı, “KOAH, toplam dünya nüfusunun %7,8 – %19,7’sini etkileyen, çok uzun yıllar boyunca devamlı sigara içen bayan ve erkek kimselerde görülen tehlikeli bir akciğer hastalığıdır. KOAH, daha çok ileriki yaşlarda karşımıza çıkıyor. Bu hastalığın en önemli belirtileri arasında nefes alırken zorlanma ve hırıltılı bir nefes alımı, sık öksürme, balgam atma. Bu belirtiler kalıcıdır. Hastalığın belirtileri yavaş olarak artar ve zamanla şiddetini arttırarak devam eder. İlerleyen zamanlarda kişi ilk başlarda yokuş çıkarken nefes almakta zorlanır. Bu durum hastalık ilerledikçe daha da kötüleşir. Kişi yolda normal yürürken bile artık nefes almakta zorlanır. Geceleri nefes probleminden dolayı uykusundan uyanır. KOAH, hastanın önemli ölçüde yaşam kalitesini bozan, aynı zamanda maliyeti de yüksek olan bir hastalıktır. Akciğerlerimiz değerli, akciğerlerimizi temiz tutalım, akciğerlerimiz koruyalım” diye konuştu.

“ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ NEDENİ KOAH”
Akciğer kanserinin dünyada ölümlerin %20’sinin sebebi olduğunu dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk ise, hastalığın en önemli sebebinin sigara olduğunu söyledi.
Öztürk, “Amerikan sağlık araştırmaları, KOAH’ın akciğer kanseri ile yakın ilişkisini ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalarda, akciğer kanseri olan erkeklerde KOAH sıklığının kadınlara göre daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Akciğer kanserli hastaların değerlendirildiği bir çalışmada erkeklerin yaklaşık dörtte üçü, kadınların ise yaklaşık yarısında KOAH varlığı saptanmıştır. KOAH 10 yıl içerisinde akciğer kanseri gelişme riski normal akciğer fonksiyonu olanlara göre 4-5 kat daha fazla bulunmuştur. 2020 yılında, dünyada en çok ölüme neden olan 3. hastalık olacağı tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri ise, dünyada kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %20’sinden sorumlu olan ve 2008’de gerçekleşen 1.37 milyon ölümün nedeni olarak belirlenen, ciddi mortaliteye sahip bir hastalıktır. Tek başına veya bir arada yüksek morbidite ve mortalite oranları ile seyreden bu hastalıkların sık görülen birlikteliği, en iyi tedavinin hastalıklara neden olan ortak etkenlerden korunma olduğunu göstermektedir. Her iki hastalıkta da erken tanı, multidisipliner tedavi uygulamaları sağ kalım oranlarını artırmaktadır. Bu nedenle erken dönemde düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalı. Sigara içenler, bir an önce bırakmalıdır. Ailesinde akciğer kanseri olanlar, sigaraya hiç başlamamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı