REKLAMI GEÇ

Lenfoma farkındalığı hayat kurtarır

Lenfoma farkındalığı hayat kurtarır

PAÜ Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Güler, lenfoma ile ilgili bilgi verdi. Kısaca lenf bezi kanseri olan lenfomanın tüm kanserlerin yüzde 4’ünü oluşturduğunu belirten Güler, 65 yaş üstünde sıklığının arttığını ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Eylül 2019 Çarşamba, 16:04

Lenf bezlerinin, lenfosit ve ona destek olan yardımcı hücreleri barındırdığını belirten Güler, “Lenf bezindeki lenfositler vücudumuza giren bakteri, virüs, yabancı madde gibi çeşitli dış etkenlerden oluşturulan tanıtıcı parçaları algılayarak onlara karşı savunma reaksiyonu verirler. Bu lenfositlerin her birinin gelişim ve olgunlaşma aşamaları programlı bir şekilde bellidir; ancak çeşitli etkenler altında bu lenfositlerden bir kısmı vücudun uyarılarından bağımsız, kendi başlarına ve vücuda rağmen yaşama eğilimine girerler. Tek tip ve kontrolsüz büyümeye başlarlar fakat bu büyüme de kendi içinde kurallara sahiptir. Böylece lenf bezinde ‘kanser’ kendi hakimiyetini ortaya koymuş olur, kanser oluştuğu vücudun tüm fonksiyonlarını kendi amacına göre kullanmaya başlar. İlk geliştirilen lenfoma tedavileri ‘hücre öldürücü’ özellikleri daha baskın ilaçlar olup, vücudun hızlı çoğalan hücrelerine saldırarak hastayı tedavi etmekteydi. Yeni geliştirilen ‘Akıllı İlaç’ teknolojisi ise karşıdaki kanser hücresini olabildiğince tanımaya ve onun üzerinde tanıdığı belirteçlere saldırmaya yönelik ilaçlardır” dedi.

Lenfomanın belirtilerini de anlatan Prof. Dr. Nil Güler, “Vücudunuzda 1,5-2 cm civarında, ağrısız, gittikçe büyüyen lenf bezi varlığında doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenf bezleri diş enfeksiyonları, el-ayak yaraları gibi enfektif hallerde veya başka organların kanserlerinde büyüyebileceği gibi bazen de kedi tırmalaması veya romatizmal hastalıklar sebebiyle de büyüyebilir. Doktorunuz bu ayırımı yapacaktır. Kesin tanı lenf bezinin tamamının çıkartılması ve Patolojik incelemesi sonrası gelecektir. Lenfoma hastalarının bir kısmı ise gece çamaşırlarını ıslatacak kadar terleme, son 6 ayda vücut ağırlığının %10’undan fazla kilo kaybı, 38 derece ve üzeri ateş, alkol aldıktan sonra lenf bezlerinde ağrıdan şikayetçidir” dedi.

Lenfomanın tedavi edilme oranı yüksek hastalıklar arasında olduğunu bildiren Prof. Dr. Güler, tedavi sonrası hastaların normal hayatına dönebileceklerini de kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı