REKLAMI GEÇ

Meme kanserinde erken teşhis önemli

Meme kanserinde erken teşhis önemli

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekerek, erken tanı konulması durumunda tedavide başarı oranının 90’dan fazla olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ekim 2015 Perşembe, 11:10

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen hastalık olduğuna işaret ederek, Türkiye’de yılda yaklaşık 15 bin kadına meme kanseri tanısı konduğunu söyledi.

Meme kanserinde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, ekonomik hale getirdiğini ve hayat kurtardığını vurgulayan Dr. Yılmaz, “Meme kanseri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alır. 2000’li yıllardan itibaren tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25’i meme kanseridir. Erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin yüzde 98 oranında iyileşme şansı var iken, ileri evrelerde bu oran yüzde 23’lere kadar düşmektedir. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki hala ileri evrelerdedir” dedi.

MEME KANSERİNE YOL AÇAN ETKENLER 
Bir takım risk faktörlerinin meme kanserinin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını ifade eden Dr. Yılmaz, “Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menopoz, çocuk emzirmeme ve obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir” diye konuştu.

denizli-meme-kanseri-biliclendirme-haftasi-ic

DÜZENLİ MUAYENE UYARISI
Meme kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi memede sert, ağrısız, zamanla büyüyebilen, hareket ettirilebilen ama bazen hareketsiz kitlenin hissedilmesi olduğunu kaydeden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, 20-39 yaş arasındaki kadınlar şikayeti olsun olmasın 2-3 yılda bir, 40 yaş üstündeki kadınlar da her yıl hekim tarafından klinik meme muayenesi yaptırmasını önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı