REKLAMI GEÇ

MEME KANSERİNE DİKKAT!

MEME KANSERİNE DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Doktor Tülay Alan ekim ayının meme kanseri bilinçlendirme ayı olduğunu belirterek kadınların ayda bir kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Ekim 2011 Salı, 16:17

2011 yılının Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nca Kadın Kanserleri yılı olarak kabul edildiğini belirten Kanser Erken Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sorumlu hekimi Doktor Tülay Alan ülkemizde yılda en az 20 bin kişiye meme kanseri tanısı konduğunu ifade etti. KETEM olarak amaçlarının erken tanısı mümkün olan meme kanseri, serviks kanseri gibi kanserler konusunda halkı bilinçlendirmek ve erken evrelerde tanı koyarak ölümleri ve organ kayıplarını önlemek olduğunu söyleyen Alan şöyle devam etti: “ Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak bilinmektedir ve bu ay içerisinde çeşitli farkındalık ve eğitim programları yapılmaktadır. Denizli Devlet Hastanesi KETEM olarak meme kanserinin belirtileri, meme kanserinden korunma, kendi kendine meme muayenesi eğitimleri verilmektedir.2003 yılından itibaren Denizli Devlet Hastanesi KETEM bölgesel tabanlı taramalar ve direk başvurular yoluyla kadınlarda meme kanseri taraması yapmaktadır. Meme kanseri Ulusal Tarama standartımız 50 yaşından itibaren, 2 yılda bir mamografi çekimidir.(Aile riski olmayanlarda) Ayrıca 20 yaşından itibaren ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir hekim muayenesi önerilmektedir” dedi.

Servikal (rahim ağzı) kanserine de değinen Doktor Tülay Alan serviks kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getirerek şunları ifade etti: “Servikal kanserler, tüm dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir. Gelişmekte olan ülkelerde en önde gelen ölüme yol açan kanserlerdendir Oysa serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır, smear/PAP testiyle tarama sayesinde erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. KETEM olarak meme kanserinin yanı sıra serviks kanseri erken tanısı için Ulusal Tarama Standartları doğrultusunda smear taramaları ve bu konuda da halkımıza yönelik eğitim çalışmaları yapmaktayız. Servikal kanser taraması için Ulusal Tarama Standartımız 30 yaşından başlamak üzere 65 yaşına kadar beş yılda bir olmak üzere smear testi yapılmasıdır. 65 yaş ve üzerinde son iki testi negatif çıkan bayanlar tarama programından çıkarılır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı