REKLAMI GEÇ

“NEZLE OLAN KİŞİDEN İLK 4 GÜN UZAK DURUN”

“NEZLE OLAN KİŞİDEN İLK 4 GÜN UZAK DURUN”

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Aylin Coşkun Özer, ani hava değişiminin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona neden olabileceğini söyledi ve nezle olan kişiden ilk 4 gün uzak durulmasını tavsiye etti.

/ DENİZLİHABER / 11 Ekim 2011 Salı, 15:52

Son dönemlerde havanın bir ısınıp bir soğumasının pek çok hastalığı da beraberinde getirdiğini söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Aylin Coşkun Özer, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları gün içinde yaşanan sıcaklık farklılıklarının tetiklediğini belirtti. Özer şunları söyledi: “Nezle insanlarda en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarındandır. Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda kuruma ve yanma, baş ağrısı, burun akıntısı ve halsizliktir. Hastalığın düzelmesi bir ile iki hafta arasında değişir. İlk dört gün nezle olan kişiden uzak durmak hastalığın bulaşmaması için önemlidir. Nezle olan kişi özellikle ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdır. Aksırırken ya da öksürürken ağız ve burnunu mendille kapatıp mikropların yayılmasını önlemelidir. Grip hastalığı da aynı nezlede olduğu gibi temas yoluyla bulaşır. Bu nedenle nezle ve grip, iş yeri, okul, kreş ve toplu taşıma araçlarında daha kolay yayılır. Gribin belirtileri tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte nezleye göre daha şiddetlidir ve hastalık daha ağır seyreder” dedi.

Nezle ve gripte bol bol C vitamini alınması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Aylin Coşkun Özer yaşanılan ortamın kuru olmayıp nemli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen sigara, alkol gibi maddelerden nezle ve grip olunduğunda uzak durulması gerektiği söyleyen Özer şöyle devam etti: “Nezle ve gripte öncelikle istirahat önemlidir. İstirahatle birlikte bol sıvı almak ve dengeli beslenmek gerekir. Nezle ve gripte yapılan en büyük hata doktor kontrolünde olmadan ilaç kullanmaktır. Bilinçsiz ilaç kullanımı sonucunda hastalık daha da ilerleyebilir. Gribal enfeksiyona dikkat edilmediği takdirde sinüzit, farenjit, bronşit, orta kulak iltihabı hastalarda daha sıklıkla görülebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı