Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?
Çağımızın en önemli sorunlarından biri obezite. Ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiren obeziteden kurtulmak da ciddi bir süreç gerektiriyor. Uzmanın uygulayacağı obezite cerrahisi ile hem yaşam kalitenizi artırabilir, hem de sağlık sorunlarından kurtulabilirsiniz. Ciddi bir uzmanlık gerektiren obezite cerrahisi ile ilgili Op. Dr. Erol Vural’dan bilgiler aldık.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Eylül 2016 Perşembe, 16:44
Denizlihaber.com: Obezite cerrahisi nedir?
Op. Dr. Erol Vural: Obezite cerrahisi, mide hacmini küçültmek amacıyla uygulanan bir operasyondur. Midenin yaklaşık üçte ikisi çıkartılmaktadır. Geriye kalan mide hacminin 100-160 ml olması hedeflenir. Obezite cerrahi operasyonları laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Ameliyat, hastanın durumuna göre açık da yapılabilir. Ancak kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak yapılan işlemler, hastanın daha çabuk iyileşmesini sağlar. Ağrı ve yara yeri ile ilgili riskler daha hafif yaşanır.
Denizlihaber.com: Tüp mide ameliyatı kimler için uygundur?
Op. Dr. Erol Vural: Vücut kitle indeksi 40’tan büyük olan hastalar. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan hastalar, 3. derece obezite hastası olarak, direkt obezite cerrahilerine kabul edilmektedir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olanlar; 2. derece obezite hastası olarak kabul edilir, şeker hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, uyku sorunları, eklemlerle ilgili sorunlar, depresyon, cinsel işlev bozuklukları, gibi yandaş hastalıklar varsa obezite cerrahisine kabul edilir.
Vücut kitle indeksi 35’ten büyük olan ve yandaş hastalığa sahip olanlar, obeziteye yol açan faktör; aşırı kalori alımı kaynaklıysa, hormonal hastalıklar ya da farklı sağlık sorunları obeziteye yol açmamışsa obezite cerrahisinde yaş sınırı yoktur ancak yaş ilerledikçe riskler artabileceğinden 25-50 yaş arasında olan obezite hastalarına, 1 senelik rejim, ilaç tedavi ve düzenli spora karşın kilo kaybı yaşayamayanlara, obezite cerrahisi uygulanabilir.
Denizlihaber.com: Tüp mide ameliyatı kimlere uygulanamaz?
Op. Dr. Erol Vural: Anestezi uygulamanın çok riskli olduğu “kontrolsüz sistemik hastalık” mevcut olan kişilere, kilo kategorisi 35’in altında (fazla kilolu veya I. derece obezite olan) kişilere, yapılacak işlemleri anlayamayacak ölçüde zihinsel problemi olanlara, sosyal yönden yalnız, ev ortamı desteği alamayacak olanlara, tedavi gerektirir psikiyatrik sorunu olan kişilere, ilaç, alkol veya madde bağımlısı olanlara, tümüyle hareketsiz hastalara, zayıflama ameliyatı yapılması uygun değildir.
Denizlihaber.com: Tüp mide ameliyatı kimler için uygun değildir?
Op. Dr. Erol Vural: Vücut kitle indeksi 35’ten küçük olan kişiler için uygun değildir,
Anestezi uygulamasının oldukça riskli olduğu, kontrolsüz sistemik hastalık sorunu olan kişilere,
Yapılacak işlemi algılamakta güçlük çeken ve ameliyattan sonraki iyileşme döneminde doğru davranamayacak zihinsel olarak engelli kişilere,
İlaç ya da alkol bağımlısı olan kişilere,
Tedavisi yapılmamış özofajiti olanlar,
Büyük hiatal fıtıklar söz konusu ise,
Hareketsiz bir yaşam benimsemiş hastalara uygulanması uygun değildir.
Denizlihaber.com: Obezite cerrahisinden sonra ne kadar kilo verilebilir?
Op. Dr. Erol Vural: Obezite cerrahisinden sonraki 2 sene içerisinde; hastanın davranışlarına bağlı olarak fazla kiloların %40-100’lük oranı verilebilir. Kilo kaybının başarılı ve etkin şekilde yaşanması için beslenme düzeni ve egzersizler oldukça önemlidir. Örnek olarak; hasta tüp mide operasyonuna girmiş ise ve 120 kilo ise, ameliyattan sonra 55 kilo vermesi mümkündür.
Denizlihaber.com: Obezite cerrahisinden sonra kilo kaybı ne kadar sürer?
Op. Dr. Erol Vural: Tüp mide operasyonlarından sonra yaşanan kilo kaybı 2 sene devam eder. Hastanın tedaviden sonraki davranışlarına bağlı olarak fazla kilolar daha kısa sürede verilebilirken, bazı hastalarda bu süreç uzayabilir.
Obezite cerrahisinden sonra hamile kalabilir miyim?
Tüp mide ameliyatından sonra hastaların bir sene sonra doğal yollardan gebelik sağlaması mümkündür. Ancak daha erken gebeliklerde; yeterli beslenme sağlanamaz. Bu sebeple operasyondan bir sene sonra hamile kalınması önerilir.
Obezite cerrahisinden önce yapılması gereken testler:
Rutin Biyokimya, Hemogram, PTT – PTZ, Kortizol, ST3 / ST4 / TSH
PA AC GRAFİSİ VE SOLUNUM FONKSİYON TESTİ, EKG, Üst Abdomen USG, •Üst GİS emdoskopisi, Dahiliye, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları ve Anestezi konsülyasyonları ve gerekli görülmesi halinde ilgili branş konsültasyonları ( kadın doğum, üroloji vs)
Kaynak: http://www.drerolvural.com/