REKLAMI GEÇ

ÖĞRENCİLERE ‘HAYAT KURTARIN’ ANLATILDI

ÖĞRENCİLERE ‘HAYAT KURTARIN’ ANLATILDI

“Bir Organ Bir Hayat” projesi kapsamında ilköğretim ve lise çağındaki toplam 1500 öğrenci organ nakli ve organ bağışı konusunda bilgilendirildi.

/ DENİZLİHABER / 3 Kasım 2010 Çarşamba, 17:36

Denizli Devlet Hastanesi organ bağışı ve organ nakli konusuna dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık yaratmak için “Organ bağışı hayat kurtarır, gelin siz de bir hayat kurtarın” sloganıyla başlattığı proje çalışması devam ediyor. Bu kapsamda potansiyel donör tespiti ve bakımının yapılması, beyin ölümü ve organ bağışı ile ilgili toplumun ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi, organ bağışının artırılması amacıyla sürdürülen proje çalışmasında sağlık çalışanlarının ardından ilköğretim ve lise öğrencilerine de organ bağışı ve organ nakli anlatıldı.

Başhekim Yardımcısı ve Organ Nakil Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli, , Proje Ekip Üyesi Acil Hekimi Dr. Abdi Basmacı ve Organ Nakil Koordinatörü Hemşire Deniz Takas, Özel Servergazi İlköğretim Okulu, Erbakır Fen Lisesi, Denizli Lisesi, Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi, Lütfi Ege Anadolu Öğretmen Lisesi ve ODTÜ Koleji’nde bulunan toplam 1500 öğrenciye organ bağışı ve organ nakli hakkında bilgi verdi. Konferanslarda öğrencilere şunlar anlatıldı:

“Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş olsa bile, böyle durumlarda nakil için tıbben uygun değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı ölen (beyin ölümü tespit edilen) kişilerden organ nakli yapılır. Bu durum koma ve bitkisel hayattan farklıdır. Yapılan tüm tıbbi tedavi ve makine desteğine rağmen kısa süre içinde tüm organlar işlevini yitirir. Artık bu kişiler tıbben ölüdürler. Beyin ölümü tanısı olmayan kişiden organ nakli yapılamaz. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İleri yaş, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı organ bağışına engel değildir” dedi.

Başhekim Yardımcısı ve Organ Nakil Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli şunlara vurgu yaptı: “Ülkemizde yaklaşık 45 bin diyaliz hastası vardır. ne yazık ki çoğu 20–40 yaş arası genç hastalardır. Yaşamlarını haftada 3–4 gün diyaliz makinelerine bağlanarak sürdürebilmekteler. Bu kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, kişiyi hayattan koparmaktadır. Ayrıca en iyi diyaliz koşullarında bile ortalama yaşam süresi 15 yıldır. Ancak başarılı bir nakil ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri yaklaşık ortalama 30-40 yıl uzamaktadır. Kalp ve karaciğer için ise aranılan organ bulunamazsa kısa sürede yaşamları sona ermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır. Diğer islam ülkelerinde de organ naklinin caiz olduğuna dair benzer kararlar bulunmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı