REKLAMI GEÇ

OKUL ÇANTALARINA DİKKAT!

OKUL ÇANTALARINA DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, ağır okul çantalarının öğrencilerin günlük yaşamlarında şiddetli bel, sırt ve omuz ağrısı ile omurga bozukluklarını beraberinde getirdiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 15 Eylül 2010 Çarşamba, 17:15

Okul çağındaki öğrencilerin okula giderken kilolarca kitap ve defteri sırt çantalarında taşımalarına dikkat çeken Uz. Dr. Mehmet Beşir Türkmen, özellikle ilköğretim çağındaki çocukların çantalarına gereğinden fazla yük yüklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ağır sırt çantalarının okul çağındaki çocuklarda omurgaya aşırı baskı yaptığını ve fiziksel bozukluklara yol açtığını belirten Türkmen, şunları söyledi: “Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte 8 aylık ağır sırt çantaları taşıma dönemi de başlamış bulunuyor. Ağır sırt çantası öğrencilerin omurgalarına yüklendiği için okul çocuklarının gelişmekte olan eklem ve kas yapılarında zorlanmalara neden oluyor ve belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyerek sırt ağrısı, bozuk yürüyüş, kötü duruş (kamburluk gibi) hatta ciddi kronik bel ağrılarına yol açıyor. Bu nedenle çocukların taşıdıkları sırt çantalarının ağırlıklarının hesaplanmalı ve çantaya vücut ağırlığının yüzde 20’sinden fazla ağırlık yüklenmemelidir” dedi.

Okul çağındaki çocukların sırt çantalarına aşırı ağırlık yükleme konusunda ailelerin ve öğretmenlerin dikkatli ve bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, doğru sırt çantası kullanımının çocuklara öğretilmesi gerektiğini dile getirdi. Türkmen, “Sırt çantası tek taraflı kullanılmamalı, her iki omuza asılmalıdır. Çantanın tek taraflı kullanılması halinde aşırı ağırlık yüklenilen omuz ilerleyen yaşlarda o pozisyona alışır. Adale ve kastan oluşan omuz bölgesi ağır ve dengesiz taşımalardan dolayı o bölgede gece ağrıları baş gösterir. Eğer çocukta göğüs veya bel bölgelerinde yana doğru görülebilen omurga eğriliği varsa buna bağlı olarak çanta ile ilgili ağır taşımak problemlerinden dolayı bu hastalıklar ilerleyebilir. Sırt kısmındaki eğiklik olarak tabir edilen hastalık da özellikle gelişme yaşı döneminde hastalık iyileşir, fakat bu şekilde ağır yük taşırlarsa hastalığın iyileşmesi uzun zaman alır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı