REKLAMI GEÇ

Organ bağışına izin verenlere plaket

Organ bağışına izin verenlere plaket

Denizli Devlet Hastanesi tarafından, ölen yakınlarının organlarını bağışlayan ailelere, teşekkür plaketi verildi.

/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2009 Perşembe, 18:39

Düzenlenen törene Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Mehmet Suphi Küspeci ve Nevzat Sinan, İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, Müftü Mehmet Köse, Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, hastane personeli ve aileler katıldı.

Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, ölen yakınlarının organlarını bağışlayan ailelerin sayesinde, şu anda onlarca insanın sağlığına kavuştuğunu belirterek, 2004 yılında itibaren hastanede beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısının 81 olduğunu ve bunlardan 26’sının ailesi organ bağışına izin verdiğini söyledi.

Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş da, organ bağışı ve organ naklinin Türkiye’de çok önemli olduğunu, ülkemizde organ nakli gerektiren hastaların sayasının gün geçtikçe arttığını, bu hastalardan bir kısmının uygun organ bulunamadığı için yaşamını kaybettiğini, bir kısmının da tedavi olmak için yurtdışına gittiğini söyledi. Yurtdışında yapılan tedavilerin ülkemize trilyonlarca liralık maliyet getirdiğini sözlerine ekleyen Taş, ülkemizde 3-9 Kasım tarihlerinin organ ve doku bağışı haftası olarak düzenlendiğini söyledi.

Müftü Mehmet Köse, organ naklinin önemine değinerek, dinimizin insana ve insan hayatına önem verdiğini, bir kişinin hasta ve hayatını devam ettirebilmesi için başka bir kişinin organına muhtaç ise, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanmasının dinen uygun sayıldığını söyledi.

Böbrek nakli bekleyen hastalardan Ediye Kırlı isimli vatandaş da, 1994 yılından bu yana haftada 3 gün diyalize girdiğini, bugüne kadar 15 ameliyat geçirdiğini söyleyerek herkesi organ bağışı yapmaya çağırdı.

Organ nakli yapılan hastalardan Hüseyin Oral da, babasının bu nakli gerçekleştirmesinde vesile olduğunu ve çok sevinçli olduğunu söyleyerek, tüm nakil bekleyen insanların en kısa zamanda nakil olmalarını temenni etti.

PAÜ Tıp Fakültesi Böbrek Nakili Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Aydın, Türkiye’de 55.000 diyaliz hastasının bulunduğunu, geçtiğimiz yıl 1800 böbrek naklinin gerçekleştirildiğini, ülkemizde kadavradan organ naklinin yetersiz olduğunu söyledi.

2007 yılında beyin ölümü gerçekleşen eşinin organlarını bağışlayan Mustafa Taşbaşı da, ölen kişilerin yakınlarından organ bağışı isteyecek sağlık görevlilerinin iyi eğitilmeleri gerektiğini, hastaneden gelen talep üzerine ailesi ile görüşerek eşinin organlarını bağışlama kararını verdiğini, kendisinin ve ailesinin organ bağışlamanın onur ve huzurunu yaşadıklarını söyledi.

Vali Yavuz Erkmen, çok önemli bir anın yaşandığını söyleyerek, “Bu belki ilk bakışta bir duygusallığa yol açacaktır ama her şeyden önce toplumun da geride kalan ailelere bir minnet borcunun da ifadesi olacaktır. Hem bu anlamda çok önemli bir olayı gerçekleştiriyoruz. Hem de, bu konunun önemine dikkat çekmek ve kamuoyunun bu konuda bilinçlendirmenin gerekliliğini burada vurgulamak istiyoruz. Denizli her alanda hassas ve hayırseverliliğini ortaya koymuştur. Bu konuya yaklaşımı ile yine önde gelmektedir. Ben burada hem bu duyarlılığı gösteren tüm Denizli’deki hayırseverlerimize, hem de bu anlamda bu psikolojik ortam içerisinde çok zor bir görevi yerine getiren hastanemiz personeline tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aramızdan ayrılanları bir kez daha rahmetle anıyoruz. Hepimizin arzusu ve temennisi sağlıklı olarak uzun yıllar yaşamak. Ama bir an geliyor insanın yapacak bir şeyi olmuyor. Bir canımızı kaybederken birkaç kişinin de tekrar hayatımıza döndürdüğümüzün mutluluğunu yaşamak önemli” dedi. Vali Yavuz Erkmen ayrıca, kendisinin de organlarını bağışladığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ölen yakınlarının organlarını bağışlayan ailelere Vali Yavuz Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Törenin sonunda hastane bahçesine organ bağışında bulunan vatandaşlarla birlikte fidan dikildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı