Otizme eşlik eden sorunlar konuşuldu

PAÜ Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Ömer Başay, DOÇEM velilerini öğretmenlerini otizm hakkında bilgilendirdi. Tek tedavinin eğitim olduğunu belirten Başay, her çocuğun haftada en az 20 saat eğitim alması gerektiğini ifade etti.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2018 Cumartesi, 13:38
Pamukkale Üniversitesi Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Ömer Başay, Dentaş Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi (DOÇEM) velilerini ve öğretmenlerini otizm alanında yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirdi.
HAFTADA EN AZ 20 SAAT EĞİTİM
Otizmin tek tedavisinin eğitim olduğunu vurgulayan Ömer Başay, yelpazedeki konumuna göre her çocuğun en az haftada 20 saat eğitim alması gerektiğini ifade etti. Psikiyatristler olarak, otizmi tedavi etmediklerini, otizme eşlik eden sorunları çözerek bireyi eğitime hazır hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Başay, ‘’Otizmli bireylerde psikolojik ve davranışsal problemler görülebiliyor. Bireylere göre farklılık olmasına rağmen otizme eşlik eden sorunları, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite, saldırganlık, kendine zarar verme, uyku ve iştah sorunları, mutsuzluk ve depresyon, dürtü kontrol kaybı, tekrarlayıcı hareketler, takıntılar, korku ve kaygılar şekilde sıralayabiliriz” dedi.
OTİZMLİ ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMI
Otizmli çocuklarda psikiyatrik ilaçlar, normal gelişim gösteren çocuklara göre hem daha az etkili, hem de daha çok yan etki gösterdiğini belirten Başay, “Otizmde en çok kullanılan ve etken maddesi risperidone olan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Bunlar otizme eşlik eden sorunları çözmek içindir. Fiziksel ve psikolojik yan etkiler oluşturabilirler. Aileler çocuklarını iyi gözlemlemeli. İlaç tedavisi zamanla oturur. İlaçlara başlama ve bırakma işlemi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı’’ açıklamasında bulundu.