REKLAMI GEÇ

Öztürk, hipertansiyonu anlattı

Öztürk, hipertansiyonu anlattı

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, Evde Bakım Hizmetleri’nde görevli sağlık çalışanlarını hipertansiyon hastalığı hakkında bilgilendirdi.

/ DENİZLİHABER / 28 Ekim 2009 Çarşamba, 17:30

Ülkemizde yaklaşık 5 milyon erkek ve 6 milyon kadında hipertansiyon hastalığının olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, hastanede verdiği eğitimde, hipertansiyonu olan her üç kişiden birinin antihipertansif ilaç kullandığını ifade etti. Öztürk, “Tüm dünyada 600 milyon, Türkiye’de 11 milyon hipertansiyon hastası MI geçirme riskiyle karşı karşıyadır. Hipertansiyon hastalarında inme riski 4, kalp yetersizliği gelişme riski 3 kat daha fazladır. Her 8 ölümden 1’i hipertansiyon nedeniyle gerçekleşmektedir” dedi.

Öztürk, “Hipertansiyonun fiili tanımı, düşürmenin yararlarının düşürmemenin yararlarından fazla olmaya başladığı seviyedir. Görülme sıklığı yüzde 33.7 olup, yaşla birlikte bu sıklık artar. Ailesinde hipertansiyon öyküsü olanlarda ve diyabet hastalarında hipertansiyona daha sık rastlanırken, obezlerde bu oran 2 kat daha fazladır. Fiziksel aktivite azlığı, psikososyal etkenler, alkol ve sigara kullanımı hipertansiyon riskini arttırır. Kalıtım, aşırı tuz kullanma, yaş artışı (65 yaş üzeri), ırk (siyah ırk), stres, panik atak ve anksiyete gibi faktörler de hipertansiyon oluşumunu kolaylaştıran faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca gebe ve kan basıncını yükselten ilaçlar kullanmış hastalar da hipertansiyon hastalığı riskini taşıyan hastalar arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Öztürk, hipertansiyonu önlemek için dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı:
“Fazla kilolardan kaçınılmalı, tuz tüketimi azaltılmalı, hayvansal besinlerden kaçınılmalı, alkol kullanılmamalı ya da en aza indirilmeli, tuza dikkat edilmeli, sarımsak, maydanoz gibi bitkilerin tansiyonu düşürdüğü gibi yanlış inanışlara kapılmamalı, komşuların ilacı kullanılmamalı, kullanılan ilaç iyi tanınmalı, doktora danışmadan ilaç değiştirilmemelidir. Ayrıca ‘Benim bünyem tansiyona dirençlidir’ gibi yanlış düşüncelere kapılmamak gerekir. Hipertansiyon hastalığını önlemek için fiziki aktiviteler artırılmalı, stresten uzak durulmalı, bitkisel besinler daha fazla tüketilmeli, vitamin ve mineraller yeterli alınmalı, et suları, soslar, salamuralar gibi tuzlu ürünler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Hipertansiyon tedavisinin ömür boyu süreceği bilinmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı