REKLAMI GEÇ

PAÜ 5 ayda 19 kök hücre nakli yaptı

PAÜ 5 ayda 19 kök hücre nakli yaptı

Geçen yıl açılan PAÜ Kemik İliği Nakil Transplantasyon Ünitesi çalışmalarına 1 Ekim’de de çalışmalarına başladı. 5 ayda 19 hastaya kök hücre nakli yaptı. PAÜ Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Sarı, “Sadece Denizli’ye değil, bölgeye de hizmet veriyoruz. Merkez ve nakil olarak Avrupa standartlarını yakalıyoruz. Genelde kan kanseri, lösemi, lenfoma hastalığı olan hastalarımıza nakil yapıyoruz” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 29 Mart 2012 Perşembe, 14:50

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Uğur Koltuksuz, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Sarı, Fahri Gökşin Onkoloji Binası Seminer Salonu’nda PAÜ Kemik İliği Nakil Transplantasyon Ünitesi’nin tanıtımı için basın toplantısı yaptı.

ÜLKE GENELİNDE 50 MERKEZ 2 BİNDEN FAZLA NAKİL VAR
Toplantıda konuşan Doç. Dr. Sarı, kök hücre naklinde Türkiye’de büyük gelişmelerin yaşandığını ifade etti. 2-3 yıl öncesinde Türkiye’de 400-500 kadar nakilin yapıldığını bildiren Sarı, ”2-3 yıl önce yapılması gereken nakil 3 bin civarındaydı, Türkiye’nin nüfusu ele alınacak olunursa, merkez sayısı çok azdı yaklaşık 15 merkez vardı. Son zamanlarda bakanlığında verdiği destekle bu merkez sayısı 50’yi aştı. Toplam nakil sayısı da 2 bini aştı. İstenilen hedefi yavaş yavaş yakalamaya başladık. Kemik iliği naklinde de yavaş yavaş Avrupalılaşıyoruz. Eski adıyla kemik iliği nakli yeni haliyle kök hücre nakli kavramı kullanılıyor” dedi. Artık kemik iliğinden hücre alınıp kemik iliğine verilmediğini belirten Sarı, ”Cihazlar yardımıyla kanda kök hücreleri artırıyoruz. Hücreleri belli bir düzeye ulaştırıp kandan araçlarla toplayıp, nakil işlemini de aynı kan naklinde olduğu gibi bir nakil yöntemiyle yapıyoruz. Bu hastalar için oldukça konforlu bir yöntem. Ameliyat şartları yok, çok fazla zaman kaybı yok. Genelde kan kanseri, lösemili, melanom, lenfoma hastalığı olan hastalarımıza yapıyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ’DE 19 HASTAYA HÜCRE NAKLİ YAPILDI
PAÜ Kemik İliği Nakil Transplantasyon Ünitesi’nin ruhsatını 1 Nisan’da aldıklarını dile getiren Sarı, ”Ekim ayında da hasta tedavilerimize başladık. Ekim ayından bu yana Uşak, Burdur, Isparta, Manisa’dan hastalarımızı tedavi ediyoruz. 19 Ekim’den itibaren günümüze kadar 5 ay gibi kısa bir sürede birisi 78 yaşında olmak üzere toplam 19 hastaya otolog kök hücre nakli yapıldı. Şu anda ünitemizde kişinin kendi kök hücrelerinden yapılan yanı otolog nakli yapılmaktadır. Otolog nakilde kişinin kemik iliği temizse, yani mevcut kanser kemik iliğine yayılmamışsa, kendi kök hücreleri aferez işlemi denilen işlemle toplanır. Bu hücreler -80 derecede dondurularak sıvı azot tankında saklanır. Sonrasında hastaya mevcut kanseri için kullanılan ve etkili olduğu bilinen ilaçlar çok yüksek dozda verilir. Bu doz kanserli hücreleri yok edecek kadar yüksek bir dozdur. Yüksek dozdaki bu tedavi aynı zamanda hastanın kemik iliği hücrelerinin de yok olmasına neden olur. Otolog nakli denilen bu işlemle daha önce toplanıp, dondurularak saklanan kök hücreleri kişinin kendisine verilerek hastanın yüksek dozdaki bu tedaviden mümkün olduğunca az zarar görmesi hedeflenir. Allojenik kök hücre nakli denilen kişinin tam uyumlu vericisinden toplanan hücreler ile yapılan nakil de en kısa sürede yapılmaya başlanacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı