REKLAMI GEÇ

PAÜ, engelli tedavisinde iddialı

PAÜ, engelli tedavisinde iddialı

PAÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’nda, hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri tarafından muayeneleri yapılıyor ve günlük yaşamda karşılaştıkları fonksiyonel yetersizlikleri değerlendirilerek, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları belirleniyor.

/ DENİZLİHABER / 3 Aralık 2009 Perşembe, 17:47

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Fizik Tedavi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı,
Engellilerin tedavisinde iddialı. Hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri tarafından muayene edildiği birimde, engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları; yürüyememe, yemek yiyememe, tuvalet ihtiyacını karşılayamama vb. fonksiyonel yetersizlikleri değerlendirilerek hastaların ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları belirleniyor ve gerekirse ortez, protez, tekerlekli sandalye ve yürümeye yardımcı cihazların planlanması yapılıyor.

PAÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan yapılan açıklamada, sakatlığa yol açan hastalıkların Türkiye’deki dağılımına bakıldığında, kas-iskelet sistemi hastalıklarının, kronik iç organ hastalıklarından sonra 2. sıklıkta görüldüğü belirtildi. Türkiye’deki nüfusun yüzde 12.29’un (8.5 milyon) özürlülerin oluşturduğunun ifade edildiği açıklamada, koruyucu önlemler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi, sağlık personelinin hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi, yeni doğan çocuğun gelişiminin incelenmesi, genetik ve psikolojik danışmanlık verilmesi, genetik tanı merkezlerinin geliştirilmesi, evde bakım ile ilgili olarak gerekli personelin sağlanması, rehabilitasyon hizmetlerinin özürlü bireylerin yaşam boyu gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak planlanması, tam teşekküllü hastanelerde rehabilitasyon hizmetlerinin tıbbi, mesleki ve psikososyal boyutu ile uygulanabilmesinin sağlanması gerektiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bütün bu süreçlerde hekimlerin, gerek özürlülüğün önlenmesi ve gerekse özürlü kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli görevler üstlendikleri ve üstlenmeleri gerektiği yadsınamaz.
Engellilerin bağımsızlığı için sosyal-kültürel ve ekonomik desteğin yanı sıra eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularında sağlanacak gelişimler, özürlülerin topluma başarılı bir şekilde uyumunu sağlayacaktır. Özürlülerin günlük yaşamda karşılaştığı sorunların çözümü için, kent planlamaları özürlüler de düşünülerek tasarlanmalıdır. Tüm bina, yapı ve konutlarda özürlülerin erişimini sağlayacak tedbirlerin alınması amacıyla gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Şehir içi ve şehirlerarası taşımacılıkta kullanılan araçların, tesislerin, altyapı ve sistemlerin özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunlu hale getirilmelidir.
Unutmayalım ki, sağlıklı bir toplum, kendi özürlülerine sahip çıkan, onların üretime katılmasını sağlayan koruyucu olanakları yaratan bir toplumdur. Daha çok birbirimizi hissedelim, daha çok paylaşalım.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı