PAÜ Hastanesi’ne yanmak yasak

Pamukkale Üniversitesi’nin 75 metre yüksekliğindeki yeni hastane binasına yangın güvenlik sistemi kuruldu. Sistem son teknoloji kullanılarak yapılırken, acil durumda, asansörler zemine iniyor, yangın damperleri çalışarak içerideki duman tahliye ediliyor. Binada binlerce yangın algılayıcısı da var.
/ DENİZLİHABER / 18 Ocak 2012 Çarşamba, 09:00
PAÜ Hastanesi Afet Yönetim Birim Sorumlusu Osman Dirmilli, Üniversite hastanesi plaza binasının yangına karşı önemli bir güvenlik sistemini devreye soktuğunu belirtti. PAÜ Hastanesi Afet Yönetim Birim Sorumlusu Osman Dirmilli, “Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri olarak ilimiz 1.derece deprem bölgesi olması sebebiyle, hastanemiz bünyesinde hastane afet yönetim birimi oluşturuldu. Hastane Afet Planı hazırlanarak, gerekli eğitimler tamamlandı. Ayrıca Türkiye’de ilk olarak yeni plaza binamıza Yangın güvenlik sistemi kuruldu. 14-15 Aralık tarihinde yangın danışmanı gözetiminde tüm test ve incelemeler tamamlandı. Yangın alarm sistemi devreye girdiğinde, plaza binasındaki acil asansörler otomatik olarak zemin kata inmekte, yangın güvenlik bölgesi kapıları otomatik kapanmakta, yangın alanı içerisinde kalan bölümde yangın damperleri çalışarak içerideki dumanı süratle çekmekte, yangın merdivenleri bölümüne yukarıdan temiz hava gelmek suretiyle yangının diğer bölümlere sıçraması önlenmektedir” diye konuştu.
Sitemin nasıl işleyeceğini de aktaran Dirmilli; “Hastanelerde bulunan hastaların hareket kabiliyetlerinin kısıtlı olması, tahliyelerinin yavaş ve özenli yapılması gerektiğinden, hastaların bulunduğu kat içinde güvenli bir bölgeye alınmaları; yani hasta katlarının yangın kompartımanlarına ayrılması gerekir. Sadece söndürme ve algılama sistemleri ile yetinilerek pasif önlemlere öncelik verilmediği durumlarda, hastane yangınlarında ölü ve yaralı sayısı fazla olmaktadır. Hastanelerde en önemli konu, yangın kompartımanlarının oluşturulmasıdır. Toplamda 2 bin 250 adet yangın algılayıcı dedektör, 120 adet yangın ihbar butonu ile otomatik ve elle uyarılar oluşturulmuştur. Binadaki yangın alarm sistemi, yangın bazlı çalışan mekanik ve elektrik sistemlerin gerekli entegrasyonları gerçekleştirilmiştir. Bunun için binada 957 adet kontrol noktası ve 724 adet izleme noktası belirlenmiştir. Bina için yangın bazlı acil durum senaryosu oluşturulmuş ve bina senaryo gereği 132 adet yangın kompartıman bölgelerine ayrılmıştır. Pamukkale Üniversitesi eğitim ve araştırma hastanesi mevcut hali ile ele alınarak, yangın güvenliği ile ilgili olarak, yukarıdaki temel prensiplerle, yasal kapsam hedef alınmış ve tüm uygulamalar buna göre gerçekleştirilmiştir” dedi.