PAÜ Psikiyatri Hastanesi Türkiye’de tek

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde geçtiğimiz yıl hizmete giren Habip Kızıltaş Psikiyatri Hastanesi, bu alanda Türkiye’nin en donanımlı sağlık kurumu olarak dikkati çekiyor. PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hasan Herken, bunu “Hastanemiz Türkiye genelinde tek. Hatta özel hastaneler arasında bile ilk sırada yer aldığımızı iddia edebilirim” sözleriyle ifade etti.
Şengül Boz / DENİZLİHABER / 5 Kasım 2015 Perşembe, 10:26
PAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Habip Kızıltaş Psikiyatri Hastanesi’nin kuruluş ve 1 yıllık hizmet aşamasını Denizlihaber.com’a anlatan Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hasan Herken, inşaatına 2012’in haziran ayında başlanan hastanenin ruhsat onayının ocak 2013’te alındığını, geçen yıl 15 Kasım’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile açılışının gerçekleştirildiğini anımsattı.
40 BİNİN ÜZERİNDE HASTAYA TEDAVİ HİZMETİ
Bir yılda 40 binin üzerinde hastaya poliklinik, 950 hastaya da yataklı tedavi hizmeti verildiğini anlatan Prof.Dr. Herken, hastanenin yalnızca Denizli’ye değil İzmir, Aydın, Uşak, Isparta başta olmak üzere tüm Ege illerine hizmet verdiğini belirtti.
“ÖZEL HASTANELER DE DAHİL İLK VE TEK”
Erişkin ve çocuklara psikiyatriyle ilgili poliklinik ve yataklı tedavi hizmeti verildiğini kaydeden Prof. Dr. Herken, şöyle devam etti:
“Hastanemiz 7 bin 800 metrekarelik kapalı alana ve 99 yatak kapasitesine sahip. Poliklinikler, yataklı servisler, elektrokonvülsif tedavi (EKT) ünitesi, transkraniyal manyetik uyarım tedavisi (TMU) ünitesi ve 4 yataklı uyku laboratuvarları mevcut. Ayrıca, 2 yoğun bakım odası, 2 hasta gözlem odası, Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM), yaşam boyu dikkat eksikliği – hiperaktivite uygulama ve araştırma merkezi, geropsikiyatri uygulama ve araştırma merkezi, erişkin psikiyatri servisinde 4 poliklinik bulunuyor. Psikolojik test birimi özelleşmiş poliklinikler, adli poliklinik, duygu durum polikliniği, psikoz polikliniği, anksiyete polikliniği, cinsel işlev bozukluğu (CİB) polikliniği, konsültasyon ve liyezon polikliniği (KLP), geropsikiyatri polikliniği, terapi ve supervizyon polikliniği, alkol-madde bağımlılığı polikliniği hizmeti ile hastanemiz Türkiye genelinde tek. Hatta özel hastaneler arasında bile ilk sırada yer aldığımızı iddia edebilirim.”
ÇOCUK HASTALAR İÇİN AYRI BİRİM
Habip Kızıltaş Psikiyatrı Hastanesi’nin çocuk bölümünde 4 poliklinik, 1 psikolojik test birimi, sağlık kurulu ve adli poliklinik ile 8 yatak bulunduğunu, 1 hemşire ve 5 personelin görev yaptığını ifade eden Prof. Dr. Herken, depresif şikayetler ile başvuran bir kişide bu duruma yol açan psikolojik etkenleri araştırmak için çeşitli kişilik testleri ya da dikkat-konsantrasyon sorunları nedeni ile okul yaşantısında güçlük çeken çocuklar için çeşitli dikkat ve zeka testlerini hastanede yapabildiklerini söyledi.
AMATEM HASTALARI YATARAK TEDAVİ EDİLİYOR
Alkol ve madde bağımlılarının tedavi edildiği AMATEM Kliniği’nde 12 yatakla hizmet verildiğini belirten Prof. Dr. Herken, “Kliniğimizde öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinin yanı sıra psikiyatristler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve hemşireler koordineli bir şekilde çalışmaktadır.
Hastaların hem terapi hem de medikal tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca hastalar maddesiz bir hayata uyum sağlamaları için sosyal açıdan rehabilite edilmektedirler. Hastalarımızın tedavilerinin tamamlanmasını takiben hastaneden çıkışlarından sonra takipleri AMATEM Polikliniği tarafından sürdürülmekte ve yeni yatacak hastalarımız da bu poliklinik tarafından değerlendirilerek yatışı yapılmaktadır. Ayrıca bağımlılık alanında bilimsel araştırmaların yürütüldüğü Pamukkale Üniversitesi Bağımlılık Araştırma Merkezi (PAUBAM) bulunmaktadır” dedi.
5 YAŞINDA DA HASTA VAR 95 YAŞINDA DA
“Nasıl ayağınız, kolunuz ağrıdığında doktora gidiyorsanız, ruhsal yönden kendinizi iyi hissetmediğinizde de hastaneye gitmeniz, tedavi olmanız gerekir” diye Prof. Dr. Hasan Herken, şunları söyledi:
“ Hastanemize, 5 yaşından 95 yaşına kadar her yaş grubundan hasta geliyor. Kliniğimizde yatarak takibi yapılan hastalarımız genellikle kaygı bozuklukları, depresyon, kişilik bozuklukları gibi yargılama kusuru olmayan, daha çok baş etme becerilerinde yetersizlik olan hastalardır. Aynı zamanda ayaktan hastaların sosyal iletişim ve becerinin devamı için haftada 2 gün uğraşı terapisi yapılmaktadır.
Kliniğimizde 65 yaş ve üzeri depresyon, anksiyete bozukluğu, demans gibi hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Alzheimer hasta yakınlarına yönelik haftada 1 gün grup çalışması yapılmaktadır. Demans tanı ve ayırıcı tanısında ayrıntılı nöropsikolojik inceleme yapılmaktadır.
Ayrıca diğer birimlerde yatarak tedavi gören hastalarımızın Konsültasyon ve Liyezon Polikliniği (KLP) ile Geropsikiyatri Polikliğimizce takip ve tedavilerine devam edilmektedir.”
İLAÇSIZ TEDAVİ UYGULANIYOR
Depresyona giren hamile ve çocuk emziren kadınların da rahatlıkla tedavi olabileceklerini ifade eden Pdof. Dr. Herken, “Kliniğimizde majör depresif bozukluk ve bipolar bozukluk olarak bilinen duygudurum bozukluğu görülen hastalar yatırılarak tedavi edilmektedir. Aynı zamanda ayırıcı tanı ve ileri tetkikler için de hastalara yatış verilmekte, gerektiğinde EKT ve TMU gibi ileri tedavi yöntemleri planlanmakta ve uygulanmaktadır. TMU ünitesinde hastalarımıza ilaçsız tedavi uyguluyoruz. O nedenle depresyona giren hamile ve çocuğunu emziren anneler çok rahatlıkla hastanemize gelebilir, tedavi olabilirler. Servisimizde medikal tedavinin yanı sıra bu hasta grubunun sosyal iletişim ve becerilerini artırmak üzere uğraşı terapisi, spor aktiviteleri, grup terapileri vb diğer aktiviteler yapılmaktadır” diye konuştu.
HAYIRSEVERLERİN KATKILARIYLA HİZMET VERİYOR
Verilen tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu ve SGK’ya fatura edilebildiğini dile getiren Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Herken, “Hastanemizde bir hayırsever tarafından karşılanan, ücretsiz çay ve bitkisel ürün ikramı başladı. Ayrıca, kimsesi olmayan ve maddi durumu iyi olmayan ve yatarak tedavi gören hastalarımıza da eşofman takımı veriyoruz. Bunu da hayırseverlerin katkılarıyla veriyoruz. Türkiye Psikiyatri Derneği Denizli Şubesinin ve hayırseverlerin katkısı ila arka bahçemize 475 metrekare prefabrik gündüz hastanesi merkez müdürlüğümüzden Hayırsever tarafından yaptırılacaktır. Burada verilen hizmetler SGK’ya fatura edilebilmektedir” açıklamasını yaptı.
“HEMŞİRE VE GÜVENLİK AÇIĞIMIZ VAR”
Hastanenin bu haliyle Türkiye’nin en büyük ve fiziksel olanaklar itibarı ile yetişkin ve çocuk psikiyatrisinde en donanımlı sağlık kurumu olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Herken, “İç bahçeye ve diğer bahçelere su sebili konması, hastane arkasındaki spor alanı ve beraberinde bahçe düzenlemesi ile 110 hastaya (resmi olarak 99) farklı programlar halinde 3’e bölünmüş bahçede spor, egzersiz yapma imkanı sağlanacak ve rehabilitasyon hizmetleri üniversite kliniğine yakışır şekilde verilebilecektir. Asistan eksikliklerimizin giderilmesi için YÖK ve Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçilmiş ve bu eksikliğin giderilmesi ile halen hiçbir hastanın geri döndürülmemesi prensibi ile verdiğimiz hizmetler daha rahat sürdürülebilir olması sağlanacaktır” dedi.
“BU HASTANEYE BÜROKRAT HASTALIĞI GİREMEZ”
Hastanenin fiziki özelliklerinden de bahseden Prof.Dr. Herken, “Bu hastanede, en küçük memurun odasından benim odama kadar tüm odalar, hasta odalarından daha küçüktür ve aynı şekildedir. Böyle olmasının nedeni ise, insanların kendilerini daha önemli ve ayrıcılıklı hissetmemelerini sağlamak. Bu hastaneye, ayrıcalıklı hastalığının yani bürokrasi hastalığı giremez. Bunu da herkesi eşit davranarak sağlayabilirsiniz. Biz de onu yapmaya çalıştık” diye konuştu.