REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Domuz Gribi önlemi

PAÜ’de Domuz Gribi önlemi

Kınıklı Yerleşkesi başta olmak üzere diğer yerleşkelerde de Domuz Gribi’ne karşı gerekli sağlık önlemleri alan PAÜ, önceki haftalarda başlattığı; okullar başta olmak üzere tüm binaları ilaçlamayı sürdürüyor.

/ DENİZLİHABER / 17 Kasım 2009 Salı, 18:52

Binaların ilaçlanmasının yanında PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı, Domuz Gribi (İnfluenza A (H1N1)) ile ilgili önemli ve güncel bir enfeksiyon olması nedeniyle, tüm hekimleri ve halkı bilgilendirmek için bir sempozyum düzenledi.
PAÜ Tıp Fakültesi tarafından “Pandemik H1NI Gribi” ve ‘Denizli İnfluenza İl Eylem Planı’ konulu sempozyum, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ve Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. İlker Güner’in konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma çok sayıda hekim ve vatandaş katıldı.
PAÜ, H1N1’e duyarlı anti bakteriyel dezenfektan solüsyon ile yaklaşık üç haftadır, yerleşkede öğrencilerin ortak kullanım alanları başta olmak üzere, derslikleri ve tüm binaları ilaçlıyor. Üniversite yönetimi, ilaçlama ve eğitim seminerlerinin yanı sıra, afişler ve oluşturulan hastalıktan korunmaya yönelik bilgiler içeren panoları, öğrenci kantinlerine yerleştirerek, hastalığa karşı etkin bir mücadele yapıyor. Panolarda, hem Domuz Gribi hakkında bilgilendirmeler hem de ücretsiz maske kutusu bulunuyor.
PAÜ Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Turgut konuya ilişkin şunları söyledi: “Domuz Gribi, bulaşılıcılığı yüksek fakat öldürücülüğü düşük bir ‘İnfluenza A/H1N1 Virüsü’nün neden olduğu hastalıktır. Tüm insanlar enfeksiyona karşı duyarlıdır. İlk kez Meksika ve ABD’de görülen, daha sonra birçok ülkeye yayılan hastalık, Dünya Sağlık Örgütü, pandemi alarm düzeyini Evre-6’ya çıkarmıştır. Pandeminin, daha şiddetli şekle dönüşebilme riski mevcuttur. Tüm dünyada pandemi hazırlıkları devam etmekte, gerekli önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Ancak bu hazırlıklara rağmen pandeminin şiddetini önceden kestirmek mümkün değildir.”
Domuz gribi (İnfluenza A (H1N1))’nin belirtilerinin, insanlarda görülen grip belirtilerine benzer olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgut, “Hastalık, aniden yükselen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas-eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürük ile seyreder. Aşırı kusma ve ishal de görülebilir. Bulaşma; öksürük, aksırıkla ortama saçılan enfekte damlacıkların direkt olarak solunum yolu ile olur, ancak el teması da önemlidir” dedi.
Gribe karşı korunmada en önemli yöntemin aşılanma olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Turgut, mevsimsel grip aşılarının içeriğinde H1N1 alt tipi bulunsa da, Domuz Gribi’ndeki H1N1 alt tipinin genetik ve antijenik yapılarındaki farklılıklar nedeniyle, bu virüse karşı koruma sağlayamayacağını belirtti. Prof. Dr. Turgut, bu nedenle İnfluenza A (H1N1) virüsüne karşı aşı geliştirildiğini, Sağlık Bakanlığı tarafından aşı temini yapıldığını ve aşılama planı oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı