REKLAMI GEÇ

PAÜ’de erken tanı artık daha kolay

PAÜ’de erken tanı artık daha kolay

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, bir ilke daha imza attı ve özellikle akciğer kanserinin erken tanısını kolaylaştıran Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) cihazını bünyesine kazandırdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Şubat 2019 Salı, 09:54

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Türkiye’de sayılı üniversite hastanelerinde bulunan akciğer kanserinin erken tanısı ve evrelemesi, lenf bezlerinin diğer kanserleri, verem hastalığı ve sarkoidozis gibi iyi huylu olsa da özel tedavi gerektiren hastalıkların doğru tanısında faydalı ve etkin bir şekilde kullanılan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) cihazını bünyesine kazandırdı ve bu cihazla hizmet verme ye başladı.

PAÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Uğurlu, cihaz ile ilgili şu bilgileri verdi:

Bu cihaz ile hava yollarının içine bronkoskop adı verilen bir kamera ile ses tellerinin arasından girilerek bakılabilir ve iç kısımda bir kitle olduğunda buradan biyopsi alınabilir. Ancak hava yollarının içinde olmayıp da komşu kısımlarda yerleşmiş kitle ya da lenf bezlerine ulaşmak basit bronkoskoplarla mümkün olmamaktadır. Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) adı verilen özel bir cihaz sayesinde; hava yollarına girilip cihazın uç kısmındaki küçük bir ultrason, hava yolu duvarının dışındaki bu yapıların yerini tam olarak saptamaya yardımcı olur. Böylece cihazın içindeki küçük kanaldan geçirilen iğneler ile kitle ya da lenf bezinden örnek alınır.

Birçok hastalık kesin patoloji tanısı olmadan tedavi edilememektedir. Bu nedenle ulaşması en zor olan bu bölgelerden biyopsi alınmasını sağlayan EBUS, göğüs hastalıkları alanında tanıya önemli katkı sağlamaktadır. EBUS, bu özellikleri ile uzun yıllardır kullandığımız esnekbronkoskopun bulunmasından sonra bronkoskopi tarihinde en büyük icat olmuştur.

Günümüzde dünyada en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu da hatırlatan Doç. Dr. Erhan Uğurlu, “Akciğer kanseri tedavi şeması seçiminin temelini kanser evrelemesi oluşturmaktadır. Erken evrede yakalanan hastaların ameliyat olup tümörden tamamen kurtulma şansı bulunmaktadır. Evreleme içinde lenf bezlerinin incelenmesi gerekmektedir. EBUS bu tür hastaların tanısı ve evrelendirilmesinde hayati öneme sahiptir. Ayrıca EBUS yapılmadığı ya da yapılamadığı zaman hastalar evreleme ve tanı için gereksiz yere cerrahi işlemlere maruz kalmaktadır. Bu da hastalar için ciddi bir mağduriyet, hastane için de yoğun bir külfet oluşturmaktadır’’ şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı