REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Sigara Bıraktırma Polikliniği açıldı

Denizli Devlet Hastanesi’nin ardından, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde Sigarayı Bıraktırma Polikliniği açıldı.

/ DENİZLİHABER / 19 Şubat 2009 Perşembe, 01:00

Sigara tiryakilerinin, sigarayı bırakması için önce Denizli Devlet Hastanesi’nde açılan Sigara Bıraktırma Polikliniği, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde de açıldı. Sigaranın sağlığa zararları ve beraberinde getirdiği hastalıklar hakkında bilgi veren PAÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, “Sigara, içerisinde binlerce zararlı madde barındıran ve vücudumuzdaki pek çok sistemi olumsuz etkileyen, en önemli önlenebilir ölüm sebebidir. Dünyadaki en yaygın bağımlılık nedeni de sigaradır. Sanıldığının aksine sigara sadece alım yolu olan ağız, yutak boğaz, gırtlak ve akciğerleri hastalandırmakla kalmaz. Çok daha uzak organları, örneğin böbrekler, mesane gibi organlarımızı da etkiler. Günümüzde bilinen en iyi kanser nedenidir. Akciğer kanseri başta olmak üzere baş-boyun kanserleri, mide, mesane kanserine de neden olmaktadır. Bunun dışında günümüzde önemli bir sağlık sorunu olan ve en önemli ölüm sebebi hastalıklar arasında altıncı sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) da en başta gelen sebebi sigara içmektir. On yıl içerisinde bu kronik hastalığın, ölüm nedenleri arasında dördüncü sıraya yükseleceği düşünülmektedir” dedi.

Sigara dumanının, sadece içenlere zarar vermediğini, sigara içen kişinin çevresindekilere de zarar verdiğini belirten Evyapan, “Çevresel tütün dumanı maruziyeti, en ağır etkilerini çocuklar üzerine göstermektedir. Annenin sigara içmesi, bebeğinin ölüm riskini arttırmaktadır. Bebekler, daha anne karnındayken etkilenmeye başlamaktadır. Annelerin hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmaları; doğacak çocuklarda ölüm oranını yüzde 20 azaltacaktır” dedi.

Sigara kullanımını en aza indirmek ve bu tiryakilik ile mücadele için hastane olarak çalışmalara başladıklarını belirten Evyapan, “Pamukkale Üniversitesi Hastanemizde, Sigarayı Bıraktırma Polikliniği kuruldu ve çalışmalarına başladı. Poliklinik binası 4. katta, Göğüs Hastalıkları Bölümü’nde hasta almaya başlayan birimimiz, başvuran tüm hastalarımıza sigarayı bıraktırmayı hedeflemektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı